Η ηλιακή ενέργεια στον αμπελοοινικό τομέα – Μια βιώσιμη και κερδοφόρος λύση, που μπορεί να στηριχθεί στους Ιχνηλάτες μας.

Deger Ισπανία Αμπελώνας D100

Το πανεπιστήμιο της Σαραγόσα στην Ισπανία, απέδειξε ότι η ανανεώσιμη ενέργεια από τον ήλιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποφέροντας σημαντική κερδοφορία στον αμπελοοινικό τομέα. Για να περαιωθεί η μελέτη, τρία διαφορετικά φωτοβολταϊκά συστήματα χρειάστηκε να εγκατασταθούν από 3 εταιρίες στον Iσπανικό αμπελώνα “Viñas del Vero” ,  στα  πλαίσια του αναπτυξιακού σχεδίου “Rewind”.

Ανάμεσά τους, βρίσκεται και ο διαξονικός Ιχνηλάτης της DEGER  D100 , εξοπλισμένος με 40  πάνελ, συνολικής ισχύος 10.8 kWp. Επιλέχθηκε κυρίως για τη πατενταρισμένη τεχνολογία MLD, που διαθέτουν άλλωστε όλοι οι Ιχνηλάτες της DEGER και αποφέρουν 45% επιπλέον απόδοση  κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σχέση με τα ΦΒ συστήματα σταθερών βάσεων.

Τα άλλα δύο φωτοβολταϊκά συστήματα που τοποθετήθηκαν στα πλαίσια της συγκριτικής πανεπιστημιακής μελέτης,    αποτελούνταν από 40 ηλιακά πάνελ σταθερών βάσεων και από 80 πάνελ σε ένα πλεούμενο Φωτοβολταϊκό σύστημα. Η  συνολικά παραγόμενη ενέργεια από τα τρία συστήματα ( έως 75.000 kW τον χρόνο)  διοχετεύεται στο σύστημα διαχείρισης υδάτων , ενώ παράλληλα τροφοδοτεί με ενέργεια τα αρδευτικά συστήματα των γειτονικών αμπελοκαλλιεργειών.

Η επιδίωξη του ιδιοκτήτη του αμπελώνα“Viñas del Vero”  είναι να προσφέρει στους καταναλωτές κρασιά  με τη παραγωγή τους να έχει τις ελάχιστες δυνατόν επιπτώσεις στο περιβάλλον. Κάτι τέτοιο φαίνεται να το έχει καταφέρει, αυξάνοντας παράλληλα τα κέρδη της επιχείρησής του.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι ο αγροτικός τομέας της Ευρώπης καταναλώνει σε μεγάλο βαθμό καύσιμο ντίζελ, κάτι που έχει ως επακόλουθο  μεγάλες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αγγίζοντας σε συνολικό ποσοστό το 10%  όλων των εκπομπών της Ευρώπης. Το αναπτυξιακό σχέδιο “Rewind” έχει ως στόχο να αντιστρέψει μια τέτοια κατάσταση , φέρνοντας επί τάπητος τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον αγροτικό τομέα . Χρησιμοποιώντας τον αμπελοοινικό  τομέα ως παράδειγμα και πρότυπο, καταδεικνύει ότι μια τέτοια λύση έχει τεράστια προοπτική από τεχνολογική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιά . Η κερδοφορία είναι δυνατόν να συνυπάρξει με τον εκσυγχρονισμό, την αειφορία και με τη προστασία του περιβάλλοντος.

Scroll to Top