Ισχύς ... με διάρκεια                                                                                                                                                                                                                                                                                                

H DEGER επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή με νέο έργο 10 MW     S100-DR-BF σε αναβάθμιση 100 kW σε τεχνολογία MLD στη Φθιώτιδα: Διπλή σειρά bifacial πάνελ      Iσπανία: Ξεκίνησε η "έξυπνη" φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από διαξονικούς Ιχνηλάτες     Νέες εγκαταστάσεις 4,5 MW μονοαξονικών tracker S100-SR σε Βοιωτία και Θεσσαλονίκη     Η διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας     ΗΠΑ : Το μεγαλύτερο έργο Ηλιακής Ιχνηλάτησης MLD με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας     Λιθουανία: Νέα εγκατάσταση της DEGER - 450 kW με συνδυασμό μονοαξονικών και διαξονικών τράκερ     Η DEGER υπογράφει μεγάλο έργο 17,5 MW και δίνει λύσεις σε αγρότες στη Νότια Αφρική     2018-2019: Aποδόσεις ΦΒ πάρκων στην Ελλάδα με διαξονικούς Ιχνηλάτες DEGER     Δελέρια Λάρισας: 5 χρόνια σταθερών αποδόσεων από την αναβάθμιση εγκατάστασης 150 kWp Ιχνηλατών αστρονομικού αλγορίθμου σε DEGER MLD     

You are here

ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣEΩΝ : S100-SR και bifacial πάνελ δίνουν πνοή σε ΦΒ πάρκο 100kW σταθερών βάσεων στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας

s100

Η σαφής προτίμηση των ενεργειακών επενδυτών στα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία MLD συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. H ενεργειακή εγκατάσταση στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, συνολικής  Ισχύος 100 kWp,  αναμένεται να αποδώσει στην ιδιοκτήτρια κα. Παρασκευή Κόγια  σημαντικά ενεργειακά οφέλη και απόσβεση της επένδυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με το αν παρέμενε καθηλωμένο στα Φωτοβολταϊκα σταθερών βάσεων.

Έως και 30% επιπλέον απόδοση μπορεί να αποφέρει η μονοαξονική ηλιακή Ιχνηλάτηση της DEGER, ενώ ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις υπολογίζεται να αποφέρει και η χρήση των  συνολικά 272 Κινεζικής προελεύσεως, 72 cells -370 Wp, πάνελ διπλής όψεως.

Oι 4 από τους 5 συνολικά Ιχνηλάτες S100-SR που χρησιμοποιήθηκαν είναι διαστάσεων 56 μέτρων, ενώ ο 5ος είναι 48 μέτρων. Αντίστοιχως τα  bifacial πάνελ  εχουν τοποθετηθεί οριζοντίως σε δύο στήλες, δηλαδή έχουμε για κάθε δύο μέτρα διάταξης δύο πάνελ, ένα ΦΒ πάνελ ανα στήλη. Κατ επέκταση, οι 4 Ιχνηλάτες 56 μέτρων φέρουν ισάριθμα πάνελ, αντιστοίχως και ο 5ος Ιχνηλάτης που φέρει 48 πάνελ.

 

 (φωτό) : Η συγκεκριμένη διάταξη των βάσεων και τοποθέτηση των πάνελ έχει σχεδιαστεί με τρόπο που σχεδόν μηδενίζει την απώλεια ενέργειας από τις φωτοσκιάσεις στον χώρο. Όμως, έχει το μειονέκτημα της χρονοβόρας διαδικασίας χωροθέτησης - τοποθέτησης όπως και του σημαντικά υψηλότερου κόστους σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές. Οι παράμετροι αυτοί θα  πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν  πριν γίνει η τελική επιλογή της μεθόδου εγκατάστασης.

 

Να σας υπενθυμίσουμε ότι οι μονοαξονικές βάσεις S100 έχουν σχεδιαστεί με ειδικό τρόπο για  απρόσκοπτη χρήση των Φωτοβολταϊκών πάνελ διπλής όψεως (bifacial). Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής  από 3  διαφορετικές επιλογές τοποθέτησης των πάνελ, αναλόγως τον τύπο και τις διαστάσεις τους, (60 ή 72 cells, καθέτως ή οριζοντίως). Τα 3 διαθέσιμα σχέδια που διαθέτουμε προσαρμόζονται με ιδανικό τρόπο στο γήπεδο, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες φωτοσκιάσεις και να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό ενεργειακό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι και η 4η επιλογή του πιο απλού τρόπου εγκατάστασης και τοποθέτησης πάνελ "κομμάτι-κομμάτι¨", κάτι που προτιμάται από μια μερίδα ενεργειακών εγκαταστατών λόγω της αμεσότητας και απλότητας που προσφέρει. Η μέθοδος αυτή απαλλάσει τους εγκαταστάτες από τις δυσκολίες της εφαρμογής των χωροταξικών παραμετροποιήσεων στην εγκατάσταση. Παράλληλα, αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή για κάποιον που θέλει να δουλέψει  η νέα του ενεργειακή εγκατάσταση το συντομότερο δυνατόν στο χαμηλότερο κόστος.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα βέβαια για το μέγεθος των συγκριτικών διαφορών στις αποδόσεις που θα προκύψουν αυτής της μεθόδου εγκατάστασης σε σχέση με τις εγκαταστάσεις ειδικής σχεδίασης. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν μετρήσιμα στατιστικά δεδομένα για επαρκές χρονικό διάστημα, μιας και αναφερόμαστε σε καινούριες τεχνολογίες. Τυχόν μεγάλες διαφορές  ίσως να μην καθιστούν επενδυτικά συμφέρουσα αυτή την επιλογή σε βάθος χρόνου. 

 
 Τη νέα εγκατάσταση - αναβάθμιση   στον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία η εταιρία  του κύριου συνεργάτη μας στην  ευρύτερη περιοχή , Enersys, του κ. Κωνσταντίνου Συλαίου και των συνεργατών του. 
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ :

REPOWERING με μονοαξονικές βάσεις S100 και bifacial panel 395Wp στο Νομό Φθιώτιδας

- Αναβάθμιση σε ΜLD για 100 kW εγκατάσταση με μονοαξονικές κινητές βάσεις (ρόδες) στα Τρίκαλα

Κρήτη 2019: Δύο νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις με μονοαξονικούς ιχνηλάτες DEGER S100

 

- Φωτοβολταϊκά πάνελ bifacial και Ιχνηλάτες της DEGER: Συνδυασμός που δεν έχει αντίπαλο (video)