Ισχύς ... με διάρκεια                                                                                                                                                                                                                                                                                                

ΜLD και διαξονικοί DEGER δίνουν ενέργεια σε πολυτελές καταφύγιο σαφάρι στη Ν. Αφρική     "Χορεύουν" με τις κιλοβατώρες οι S100 στον Ριζόμυλο Μαγνησίας : Συμπληρώθηκαν 2 έτη υψηλών αποδόσεων      Μεξικό : Στον ενεργειακό δρόμο που χάραξε η ΕΒΟΛ στη Μαγνησία. 500 kW φωτοβολταϊκών με S100-DR     REPOWERING με μονοαξονικές βάσεις S100 και bifacial panel 395Wp στο Νομό Φθιώτιδας     Αναβάθμιση σε ΜLD για 100 kW εγκατάσταση με μονοαξονικές κινητές βάσεις (ρόδες) στα Τρίκαλα     Κρήτη 2019: Δύο νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις με μονοαξονικούς ιχνηλάτες DEGER S100      Δυναμικό παρών έδωσε η DEGER στην αγροτική έκθεση NAMPO της Ν. Αφρικής     Φωτοβολταϊκά πάνελ bifacial και Ιχνηλάτες της DEGER: Συνδυασμός που δεν έχει αντίπαλο (video)     MLD 10 YEARS CHALLENGE: Οι αποδόσεις μιας δεκαετίας σε Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση 110 kWp στην Ισπανία     Έκλεψε τις εντυπώσεις ο νέος DEGER S100 - Single Row στην 12η AGROTHESSALY!     

You are here

Αισθητήρες χιονιού και ανέμου

Aπό τα σημαντικότερα εξαρτήματα για την εύρυθμη λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι ο ο αισθητήρας χιονιού (snow sensor) και ο αισθητήρας ανέμου (wind sensor) και , οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τo CCB (Central Control Box).

Ο αισθητήρας χιονιού είναι τοποθετημένος πάνω στον ιχνηλάτη και κατασκευασμένος έτσι ώστε να εντοπίζει την ύπαρξη χιονιού πάνω στα Φωτοβολταϊκά πάνελ. Φροντίζει να φέρει το πάνελ σε θέση "αποχιονισμού ", δηλαδή υψηλής κλίσης, έτσι ώστε το χιόνι και ο πάγος να γλιστρήσουν από τα πάνελ και να πέσουν στο έδαφος. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας περιλαμβάνεται μέσα σε μια στιβαρή μεταλλική κατασκευή που συνοδεύεται από καλώδιο 5 μέτρων , βάσεις στήριξης και συνοδευτικό υλικό για τη τοποθέτηση.

Συνδέεται, όπως και ο αισθητήρας ανέμου με το CCB III , το οποίο μας παρέχει τη δυνατότητα μέσω ενός μοχλού για χειροκίνητη μετακίνηση των πάνελ έως και 100 DEGER τράκερ, όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Όταν ο άνεμος υπερβεί μια συγκεκριμένη ταχύτητα που είναι εργοστασιακά ρυθμισμένη  , ο αισθητήρας ανέμου στέλνει σήμα στο CCB (Central Control Box)  και αυτό με τη σειρά του  δίνει εντολή σε όλους τους ιχνηλάτες  (tracker) μας να οριζοντιωθούν. Αυτή η εντολή οριζοντίωσης υπερισχύει όλων των άλλων εντολών που μπορεί εκείνη τη στιγμή να δέχονται οι ιχνηλάτες. H εντολή οριζοντίωσης διαρκεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την τελευταία καταγραφή ταχύτητας ανέμου  πάνω από το επιτρεπτό όριο.Σε συνθήκες ταυτόχρονης συνεχούς πτώσης χιονιού και ισχυρών όμως άνεμων (χιονοθύελλα), τα πάνελ οριζοντιώνονται, συμπεριφέρονται δηλαδή σύμμφωνα με τις αρχές λειτουργίας και προστασίας του αισθητήρα ανέμου (ανεμουρίου), ο οποίος έχει προτεραιότητα σε σχέση με τον αισθητήρα χιονιού.

Όπως γίνεται κατανοητό, η σωστή λειτουργία του ανεμουρίου εγγυάται  την ομαλότερη και με λιγότερες φθορές, λειτουργία του πάρκου. Έτσι είναι πολύ κρίσιμο, στο ψηλότερο σημείο που ήδη βρίσκεται, να μην εμποδίζεται η ροή του ανέμου από οτιδήποτε , π.χ να  είναι στην κορυφή του στύλου που αναρτάται και όχι πιο κάτω, έτσι ώστε να υπάρχει πιθανότητα τυρβώδους ροής του αέρα, όταν αυτός έχει κατεύθυνση από την πλευρά του στύλου προς το ανεμούριο.

O αισθητήρας ανέμου παρέχεται μαζί με το CCB III , το οποίο περιλαμβάνει ειδική οθόνη με ενδείξεις για τους ανέμους, 20 μέτρα καλώδιο, βάσεις στήριξης και συνοδευτικό υλικό για τη τοποθέτηση.

Ο έλεγχος ομαλής λειτουργίας των δύο αυτών αισθητήρων πρέπει απαραιτήτως να γίνεται σε κάθε συντήρηση του πάρκου (προτείνεται δύο φορές τον χρόνο) από εξειδικευμένο συντηρητή της DEGERHellas .