Ισχύς ... με διάρκεια                                                                                                                                                                                                                                                                                                

H DEGER επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή με νέο έργο 10 MW     S100-DR-BF σε αναβάθμιση 100 kW σε τεχνολογία MLD στη Φθιώτιδα: Διπλή σειρά bifacial πάνελ      Iσπανία: Ξεκίνησε η "έξυπνη" φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από διαξονικούς Ιχνηλάτες     Νέες εγκαταστάσεις 4,5 MW μονοαξονικών tracker S100-SR σε Βοιωτία και Θεσσαλονίκη     Η διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας     ΗΠΑ : Το μεγαλύτερο έργο Ηλιακής Ιχνηλάτησης MLD με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας     Λιθουανία: Νέα εγκατάσταση της DEGER - 450 kW με συνδυασμό μονοαξονικών και διαξονικών τράκερ     Η DEGER υπογράφει μεγάλο έργο 17,5 MW και δίνει λύσεις σε αγρότες στη Νότια Αφρική     2018-2019: Aποδόσεις ΦΒ πάρκων στην Ελλάδα με διαξονικούς Ιχνηλάτες DEGER     Δελέρια Λάρισας: 5 χρόνια σταθερών αποδόσεων από την αναβάθμιση εγκατάστασης 150 kWp Ιχνηλατών αστρονομικού αλγορίθμου σε DEGER MLD     

You are here

Ευνοϊκές τροπολογίες για τα Φωτοβολταϊκά έφερε ο νέος νόμος 4546

vouli elliniki

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ του Ν.4546/2018 με σημαντικές τροπολογίες για τα φωτοβολταϊκά.

1. Επαναφέρεται το παλιό καθεστώς πολεοδομικής αδειοδότησης (δεν θα απαιτείται δηλαδή οικοδομική άδεια για φωτοβολταϊκά αλλά έγκριση μικρών εργασιών ή και απαλλαγή από αυτήν για κτίρια και έως 100 kWp).

2. Δίνεται παράταση για πληρωμή του τέλους διατήρησης άδειας παραγωγής έτους 2016 έως και τις 30/6/2018.

3. Δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η λειτουργία σταθμών έως και 7 έτη μετά τη λήξη της 20ετιας (με αποζημίωση ίση με την ΟΤΣ)

4. Προβλέπεται επιστροφή των εγγυητικών προς τον ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ αν δεν πετύχει κανείς στο διαγωνισμό (αν και με ιδιαίτερα αυστηρές και παράλογες ποινές αφού χάνει κανείς όλες τις άδειες).

5. Δίνεται περιθώριο 30 MWp στην Πελοπόννησο και 10 MWp στην Εύβοια για net-metering και ενεργειακές κοινότητες.

6. Μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των πληρωμών για όσους υπογράφουν συμβάσεις διαφορικής προσαύξησης, προβλέπεται να πληρώνονται προσωρινά με το 90% της τιμής αναφοράς.

πηγή: Helapco.gr

 

Aπό την πλευρά μας, οφείλουμε να σχολιάσουμε ότι τα παραπάνω μέτρα είναι στη πλειοψηφία  τους, ευνοϊκά για τον κλάδο των Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα συστήματα Ιχνηλάτησης, είναι σημαντικές οι αλλαγές στο καθεστώς της  πολεοδομική αδειοδότησης, αφού οδηγούν στην  απλοποίηση των διαδικασιών αναβάθμισης ΦΒ εγκαταστάσεων έως και 100kW από σταθερές βάσεις σε συστήματα Ιχνηλάτησης DEGER.

Μπορείτε να κατεβάσετε και διαβάσετε το κείμενο του ΦΕΚ, με τα σχετικά με τα Φωτοβολταϊκά εδάφια υπογραμμισμένα, στον σύνδεσμο που ακολουθεί :

PDF iconN4546_2018_FEK_PV_Highlight.pdf (167.32 KB)