Ισχύς ... με διάρκεια                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Λιθουανία: Νέα εγκατάσταση της DEGER - 450 kW με συνδυασμό μονοαξονικών και διαξονικών τράκερ     Η DEGER υπογράφει μεγάλο έργο 17,5 MW και δίνει λύσεις σε αγρότες στη Νότια Αφρική     2018-2019: Aποδόσεις ΦΒ πάρκων στην Ελλάδα με διαξονικούς Ιχνηλάτες DEGER     Δελέρια Λάρισας: 5 χρόνια σταθερών αποδόσεων από την αναβάθμιση εγκατάστασης 150 kWp Ιχνηλατών αστρονομικού αλγορίθμου σε DEGER MLD     ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣEΩΝ : S100-SR και bifacial πάνελ δίνουν πνοή σε ΦΒ πάρκο 100kW σταθερών βάσεων στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας     Επιδόσεις για όσκαρ στην Πάφο! Οι Ιχνηλάτες D100 και τα πάνελ Panasonic Hit αποδίδουν σε πολύ υψηλά επίπεδα     ΜLD και διαξονικοί DEGER δίνουν ενέργεια σε πολυτελές καταφύγιο σαφάρι στη Ν. Αφρική     "Χορεύουν" με τις κιλοβατώρες οι S100 στον Ριζόμυλο Μαγνησίας : Συμπληρώθηκαν 2 έτη υψηλών αποδόσεων      Μεξικό : Στον ενεργειακό δρόμο που χάραξε η ΕΒΟΛ στη Μαγνησία. 500 kW φωτοβολταϊκών με S100-DR     REPOWERING με μονοαξονικές βάσεις S100 και bifacial panel 395Wp στο Νομό Φθιώτιδας     

Τέλος στο αντιντάμπινγκ! Φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά τα Φωτοβολταϊκά πάρκα από 3 Σεπτεμβρίου 2018

κινέζικα πάνελ

 Μεγάλη ανάσα πνοής αναμένεται να δοθεί στον Φωτοβολταϊκό τομέα, εφόσον ισχύσουν οι φήμες που θέλουν την Κομισιόν να άρει τα μέτρα αντιντάμπινγκ ενάντια στα κινεζικά φωτοβολταϊκά. Η σχετική απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή στις 3 Σεπτεμβρίου και ήδη οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πλαισίβν στην Ασία δείχνουν να αντιδρούν αναπροσαρμόζοντας τις τιμές τους προς τα κάτω φυσικά..

Με τον όρο αντιντάμπινγκ εννοούμε τον πρόσθετο δασμό που επιβάλλεται στα κινέζικα Φ/Β πάνελ, έτσι ώστε να διαμορφώνεται μια κατώτατη τιμή πώλησης χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό από τους Ευρωπαϊκούς κατασκευαστές πάνελ. Τα μέτρα αυτά είχαν επιβληθεί το 2013 κατόπιν πιέσεων των Ευρωπαϊκών κατασκευαστών που έβλεπαν να χάνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς από τους Ασιάτες ανταγωνιστές τους.

Με την επιβολή των πρόσθετων δασμών οι Κινέζοι κατασκευαστές αναγκάστηκαν να βελτιώσουν την ποιότητά τους , έτσι ώστε να μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τους Ευρωπαϊους κατασκευαστές, αφού δεν μπορούσαν να βασιστούν μόνο στο φτηνό κόστος τους και στη χαμηλή τιμή, όπως συνήθιζαν έως τότε. Με την βελτίωση στη τεχνολογία των Φωτοβολταϊκών πάνελ, οι τιμές δύναται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, εφόσον καμφθεί το εμπόδιο του αντιντάμπινγκ, όπως αναμένεται να συμβεί εντός των ημερών.

 

 

Πρέπει να τονίσουμε ότι τα φωτοβολταϊκά είναι ήδη σαφώς πιο βιώσιμα οικονομικά σε σύγκριση με τις συμβατικές πηγές. Με την επικείμενη απόφαση της Ε.Ε για άρση του αντιντάμπινγκ στα κινέζικα πάνελ, η ανταγωνιστικότητα τους στην Ε.Ε. ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να αποτελούν μια συμφέρουσα ενεργειακή επιλογή.

Από την άλλη πλευρά τα πάνελ Ευρωπαϊκής κατασκευής δεν πρόκειται ακόμα να απωλέσουν την πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τη ποιότητα κατασκευής και την αξιοπιστία στη χρήση τους. Το σίγουρο είναι ότι ο επενδυτής σε μια Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ περισσότερων επιλογών και διαβαθμίσεων στη τιμή και ποιότητα των Φ/Β πλαισίων, κατί που από μόνο του κρίνεται ως ιδιαιτέρως θετικό. Τα παραπάνω θα ισχύουν μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο ανταγωνισμού, όπου οι τιμές γενικά θα κρατιούνται σε ένα λογικό  επίπεδο, ενώ ή ποιότητα θα παραμείνει σχετικά υψηλή, μιας και αυτό το επιτρέπει η συνεχής βελτίωση στις τεχνολογίες κατασκευής των Φ/Β πλαισίων.

Ως DEGERhellas  θα συνεχίσουμε να δείχνουμε  προτίμηση στα Ευρωπαϊκά Φωτοβολταϊκά πάνελ επώνυμης κατασκευής, χωρίς όμως να απεμπολήσουμε τη δυνατότητα στροφής σε εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου κόστους, εφόσον αυτό κρίνεται συμφέρον για τον πελάτη.

 Το σίγουρο είναι ότι το μέλλον για τον Φωτοβολταϊκό τομέα στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα προδιαγράφεται πιο ευοίωνο από ποτέ.

  ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Επαληθεύοντας όλες τις  σχετικές προβλέψεις - εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση στις 31 Αυγούστου 2018, όπου και επίσημα δίνει τέλος στους δασμούς στα Κινεζικά Φ/Β πάνελ από τις 3 Σεπτεμβρίου 2018. Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι οι δασμοί καταργούνται προς όφελος των Ευρωπαίων παραγωγών , χρηστών και εισαγωγέων προϊόντων Φωτοβολταϊκής ενέργειας με τελικό σκοπό να εξυπηρέτησουν την νέα επέκταση της Ευρωπαϊκής αγοράς, την ισορροπία και την ευθυγράμμισή της με την παγκόσμια αγορά. Ολόκληρη την ανακοίνωσή της Κομισιόν μπορείτε να διαβάσετε στον σχετικό σύνδεσμο στο σάιτ της HELAPCO.

πηγή : Energypress.gr