Ισχύς ... με διάρκεια                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Η διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας     ΗΠΑ : Το μεγαλύτερο έργο Ηλιακής Ιχνηλάτησης MLD με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας     Λιθουανία: Νέα εγκατάσταση της DEGER - 450 kW με συνδυασμό μονοαξονικών και διαξονικών τράκερ     Η DEGER υπογράφει μεγάλο έργο 17,5 MW και δίνει λύσεις σε αγρότες στη Νότια Αφρική     2018-2019: Aποδόσεις ΦΒ πάρκων στην Ελλάδα με διαξονικούς Ιχνηλάτες DEGER     Δελέρια Λάρισας: 5 χρόνια σταθερών αποδόσεων από την αναβάθμιση εγκατάστασης 150 kWp Ιχνηλατών αστρονομικού αλγορίθμου σε DEGER MLD     ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣEΩΝ : S100-SR και bifacial πάνελ δίνουν πνοή σε ΦΒ πάρκο 100kW σταθερών βάσεων στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας     Επιδόσεις για όσκαρ στην Πάφο! Οι Ιχνηλάτες D100 και τα πάνελ Panasonic Hit αποδίδουν σε πολύ υψηλά επίπεδα     ΜLD και διαξονικοί DEGER δίνουν ενέργεια σε πολυτελές καταφύγιο σαφάρι στη Ν. Αφρική     "Χορεύουν" με τις κιλοβατώρες οι S100 στον Ριζόμυλο Μαγνησίας : Συμπληρώθηκαν 2 έτη υψηλών αποδόσεων      

Kοινή πρόταση ΣΠΕΦ - ΣΕΦ στη κυβέρνηση: Αυξήστε τις ταρίφες στα νέα ΦΒ έργα μικρής ισχύος !

DEGER έργα μικρής Ισχύος

Με μια αναλυτική επιστολή ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)  και  ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών ΣΕΦ πρότειναν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  την θεσμοθέτηση μηχανισμού βιώσιμων σταθερών τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για τα νέα φωτοβολταϊκά έργα εγκατεστημένης ισχύος έως 500 KWp. Η πρόταση αυτή συνδέει το ύψος των ταριφών με τα αποτελέσματα των διαγωνισμών, επαναπροσδιορίζοντάς τις τιμές πώλησης σε μια υψηλότερη σταθερή βάση μέσω συμβάσεως.

Η σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Σταθερής Τιμής (ΣΕΣΤ) με τον ΔΑΠΕΕΠ  προτείνεται να είναι 20 ετούς διάρκειας  σε επίπεδο τιμών που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις μικρές παραγωγικές μονάδες. Παράλληλα το δημόσιο θα ωφεληθεί σημαντικά αφού με την αποφυγή της συμμετοχής των μικρών Φ/Β έργων έως 500 kWp σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς της Κατηγορίας Ι,  θα αποσυμφορηθεί το σύστημα των διαγωνισμών και κατά συνέπεια ο φόρτος εργασίας της ΡΑΕ  τόσο για την προετοιμασία και υλοποίησή τους, όσο και για την εξέταση των πολλών ενστάσεων που κατατίθενται στη συνέχεια.

Στην επιστολή - πρόταση περιλαμβάνεται ένα σαφές παράδειγμα θέσπισης του καθεστώτος τιμών για τους μικρομεσαίους , έτσι ώστε να μπορούν να παραμείνουν στο "παιχνίδι" της αγοράς, δρώντας πάντα με τρόπο ελεγχόμενο, υπό την υψηλή κυβερνητική εποπτεία. Οι σταθερές τιμές - ταρίφες μπορούν να υπολογιστούν βάσει συγκεκριμένης εξισώσεως και να καταλαμβάνουν ετησίως συγκεκριμένη ποσόστωση (προτείνεται ως παράδειγμα το 30%) επί του συνολικού προϋπολογισμού νέων Φ/Β έργων (λ.χ. των 300 MWp) που επιθυμεί η Πολιτεία  σε ετήσια βάση.

 

Oλόκληρο το κείμενο της σχετικής επιστολής - πρότασης μαζί με αναλυτικά αριθμητικά παραδείγματα, μπορείτε  να το διαβάσετε, κατεβάζοντας το παρακάτω αρχείο σε μορφή pdf :