Τι πρέπει να προσέξουμε για την ορθή εγκατάσταση των S100-SR

Degerhellas Alpha Energy Κρήτη S100

Αγαπητοί συνεργάτες,

Προκειμένου να φροντίζουμε για την ορθή εγκατάσταση του μηχανικού εξοπλισμού μας, σας έχουμε προμηθεύσει με manual τα οποία σας καθοδηγούν σε κάθε βήμα της εγκατάστασης. Ωστόσο παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο οι εγκαταστάτες να μην δίνουν την πρέπουσα σημασία, ακόμα και σε κάποια ιδιαιτέρως κρίσιμα σημεία απ’ όπου κρίνεται η στατικότητα του μηχανισμού, αλλά και η ασφάλεια του σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρακάτω σε αυτόν τον ενδεικτικό οδηγό τονίζουμε επιγραμματικά τα πολύ σημαντικά σημεία της εγκατάστασης.

1) ΥΨΟΣ ΠΑΣΣΑΛΩΝ

Το ύψος των πασσάλων για κάθε Ιχνηλάτη δίνεται στο tracker layout που προμηθεύεστε από τη DEGER. Σε κάθε άλλη περίπτωση το tracker είναι εκτεθειμένο σε ανεμοπιέσεις και ενδέχεται να υποστεί βλάβη.

Όσον αφορά τις κλίσεις των γηπέδων, προκειμένου να διατηρηθεί το ύψος του πασσάλου εντός προδιαγραφών, η κλίση δεν πρέπει να ξεπερνά τις 7 μοίρες.

2) ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΑΣΣΑΛΩΝ
Ο σωστός προσανατολισμός των πασσάλων είναι καίριας σημασίας για την συνέχεια της εγκατάστασης.

3) ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΛΩΝ

Ομοίως, οι αποστάσεις των πασσάλων για το κάθε τράκερ δίνονται στο tracker layout. Για κάθε ιχνηλάτη είναι διαφορετικές , ενώ οφείλεται να υπάρχει μέριμνα έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από την τιμή που δίνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πάσσαλοι αποτελούν τη στήριξη του μηχανισμού και ως προς αυτούς είναι υπολογισμένα όλα τα φορτία.

4) ΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΠΑΝΕΛ

Στο tracker layout δίνεται επίσης και το σημείο απ’ όπου ξεκινάμε να τοποθετούμε πάνελ. Το σημείο αυτό μετριέται από την άκρη της κοιλοδοκού έως το 1ο πάνελ, ενώ είναι πολύ σημαντικό να τοποθετηθεί σωστά ώστε να μην έχουμε προβλήματα στην τοποθέτηση των υπόλοιπων πάνελ.

5) ΡΟΠΕΣ ΣΥΣΦΙΞΗΣ

Η σωστή σύσφιξη των βιδών του μηχανισμού είναι καίριας σημασίας για την ασφαλή λειτουργία του. Ο εγκαταστάτης οφείλει να εξασφαλίσει ότι όλες οι βίδες θα σφιχτούν με ροπόκλειδο χειρός. Ελέγχουμε όλες τις ροπές σύσφιξης βάσει των τελευταίων εγχειριδίων εγκατάστασης και του αναλυτικού πίνακα που βρίσκεται στον διαρκώς ενημερωμένο online φάκελο που σας παρέχουμε.

6) ΡΟΠΗ ΣΥΣΦΙΞΗΣ ΕΔΡΑΝΟΥ

Εξίσου σημαντικό είναι να τοποθετήσουμε σωστά και να σφίξουμε με τη σωστή ροπή σύσφιξης τα έδρανα.
Τα έδρανα αυτά φροντίζουν ώστε να διατίθεται η κατάλληλη τριβή στον μηχανισμό, ενώ σε περίπτωση ανέμου λειτουργούν και ως απόσβεση.

7) ΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΠΑΣΤΑ ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΑ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΣΙΔΕΡΑ

Ο μηχανισμός είναι φτιαγμένος για να αντέχει στο εξωτερικό περιβάλλον πάνω από 20 χρόνια, ωστόσο αυτό προϋποθέτει πως δεν θα υποστεί φθορά το γαλβάνισμα. Σε περίπτωση που κατά την μεταφορά του εξοπλισμού ή την εγκατάσταση φθαρεί σε κάποιο εξάρτημα το γαλβάνισμα (για οποιοδήποτε λόγο) τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να καλυφθεί αυτή η φθορά με πάστα ψευδαργύρου. Σε άλλη περίπτωση αφήνουμε εκτεθειμένο το μηχανισμό σε οξείδωση που θα οδηγήσει αργά η γρήγορα σε αστοχία.

Τα διάφορα τμήματα πρέπει να ελέγχονται σε εξαμηνιαία βάση για να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε φθορά εγκαίρως.

8) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ MLD SENSOR

Ο αισθητήρας MLD καθορίζει την κίνηση του ιχνηλάτη από ανατολή ως δύση και πρέπει να είναι τοποθετημένος και καλωδιωμένος σωστά.

9) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΚΛΙΣΙΟΜΕΤΡΩΝ

Τα κλισιόμετρα πρέπει πάντα να βλέπουν βορρά ώστε να δίνουν στον κάθε ιχνηλάτη σωστές πληροφορίες για την κλίση του.
Το κλισιόμετρο του master είναι τοποθετημένο εξ αρχής πάνω στη βάση του MLD αισθητήρα και επομένως λάθος τοποθέτηση του σημαίνει και λάθος τοποθέτηση του MLD.

10) ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ ΜΟΤΕΡ

Ανάποδη καλωδίωση στο μοτέρ σημαίνει πως το τράκερ θα ακολουθεί ακριβώς την ανάποδη πορεία απ’ αυτή που του προστάζει ο MLD.

11) ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ WIND SENSOR

Απ’ τα πιο σημαντικά σημεία για την ασφάλεια της εγκατάστασης είναι η τοποθέτηση του WIND SENSOR σε σημείο εκτεθειμένο στον άνεμο. Ο αισθητήρας ανέμου δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από κανένα άλλο αντικείμενο και να είναι τοποθετημένος σε κάποιο ψηλό σημείο

Τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικά ώστε να λειτουργεί το πάρκο με ασφάλεια. Επιπλέον για κάθε εγκατάσταση συμβουλευόμαστε τα τελευταία manual που ανεβαίνουν στο σχετικό σύνδεσμο του ενημερωμένου online φακέλου και όχι κάποιο παλιό.

Παρακαλούμε για οποιαδήποτε πληροφορία που χρειάζεστε, να ανατρέχετε στα εγχειρίδια και στις πιο αναλυτικές οδηγίες εγκατάστασης που σας προσφέρουμε, ενώ για περαιτέρω βοήθεια, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα της εταιρείας μας.

Μαρκόπουλος Ιωάννης, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, ΠΠ

Κωνσταντίνος Τσαπρούνης, Μηχανολόγος & Πολιτικός Μηχανικός, ΕΜΠ

Scroll to Top