Ισχύς ... με διάρκεια                                                                                                                                                                                                                                                                                                

H DEGER επεκτείνεται στη Μέση Ανατολή με νέο έργο 10 MW     S100-DR-BF σε αναβάθμιση 100 kW σε τεχνολογία MLD στη Φθιώτιδα: Διπλή σειρά bifacial πάνελ      Iσπανία: Ξεκίνησε η "έξυπνη" φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων από διαξονικούς Ιχνηλάτες     Νέες εγκαταστάσεις 4,5 MW μονοαξονικών tracker S100-SR σε Βοιωτία και Θεσσαλονίκη     Η διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ για 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας     ΗΠΑ : Το μεγαλύτερο έργο Ηλιακής Ιχνηλάτησης MLD με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας     Λιθουανία: Νέα εγκατάσταση της DEGER - 450 kW με συνδυασμό μονοαξονικών και διαξονικών τράκερ     Η DEGER υπογράφει μεγάλο έργο 17,5 MW και δίνει λύσεις σε αγρότες στη Νότια Αφρική     2018-2019: Aποδόσεις ΦΒ πάρκων στην Ελλάδα με διαξονικούς Ιχνηλάτες DEGER     Δελέρια Λάρισας: 5 χρόνια σταθερών αποδόσεων από την αναβάθμιση εγκατάστασης 150 kWp Ιχνηλατών αστρονομικού αλγορίθμου σε DEGER MLD     

Tα μεγάλα έργα της DEGER

 

H DEGER διαθέτει εγκατεστημένους από το 1999 (έτος ίδρυσής της) έως και σήμερα, πάνω από 100.000 Ιχνηλάτες παγκοσμίως, έχοντας ως κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα, την ενσωμάτωση της τεχνολογίας της MLD .Oι αισθητήρες φωτός βοηθούν τα πάνελ να ακολουθούν τη πορεία του ηλίου και επομένως, αντικρύζοντας πάντα το λαμπρότερο σημείο του ουρανού, να αποδίδουν έως και 45% επιπλέον ενέργεια ετησίως.

 

Πολλά από αυτά είναι εγκατεστημένα σε μεγάλους αριθμούς και σε μεγάλα πάρκα τα οποία προσφέρουν στα δημόσια δίκτυα, ένα εντυπωσιακό ενεργειακό παραγόμενο αποτέλεσμα . Στη συνέχεια παραθέτουμε ορισμένα εξ αυτών ενδεικτικά :

Ισπανία

 

Στη τοποθεσία Ολμεντίγια ντε Αλαρκόν η εταιρία Solaer διαθέτει από το 2007 ένα ΦΒ πάρκο συνολικής ισχύος 6 ΜW, αποτελούμενο από διαξονικά τράκερ της DEGER. Ένα ακόμη πολύ μεγάλο ΦΒ  πάρκο  με διαξονικά συστήματα (2,8 MW) βρίσκεται στην επαρχία της ESCALONA . Επιπλέον αρκετές  εγκαταστάσεις με τράκερ DEGER ισχύος 1  ΜW  βρίσκονται διάσπαρτες στην Ιβηρική χερσόνησο , ιδιοκτησίας των εταιριών Conergy , AE 3000, Ecosolar, Herencia, Lonjas Technologia

Ιταλία 

 Στη Σικελία μια ολόκληρη πλαγιά έχει καλυφθεί από τα μονοαξονικά Τop Tracker 8.5 , συνολικής ισχύος 9,8 ΜW για λογαριασμό της Μartifer Solar. Στην Απουλία οι εταιρίες Sorgenia Solar, La eco energie, Renergies έχουν εγκαταστήσει διαξονικά τράκερ σε τρία διαφορετικά πάρκα ισχύος 2 και 1 MW. Eπίσης έχουν αποπερατωθεί ένας σημαντικός αριθμός εγκαταστάσεων ισχύος 1  ΜW σε ολόκληρη την Ιταλική επικράτεια. 

Πορτογαλία 

 Στο κάστρο Βέρντε της πορτογαλικής επικράτειας, η εταιρία SER είναι από το 2010 ιδιοκτήτης ΦΒ πάρκου με διαξονικό εξοπλισμό  συνολικής ισχύος 2,2 ΜW.

Γερμανία

 

Δύο από τα πολλά μεγάλα έργα στη Γερμανία είναι με διαξονικά τράκερ στο Νόϊενταλ και στο Μπαντ Άρολσεν . Στο πρώτο μέρος το ΦΒ πάρκο έχει εγκατασταθεί το 2011 από τη Consolaris με ισχύ 2,6 ΜW και στο δεύτερο η εγκατάσταση είναι της εταιρίας Entrason, ισχύος 2,4 MW από το 2012 . Και στα δύο η χρηματοδότηση έχει προέλθει από ιδιωτικούς πόρους.

 Σουηδία 

 

 Στον αυτοκινητόδρομο που διανύει την απόσταση μεταξύ Στοκχόλμης και Όσλο έχουν εγκατασταθεί παραπλεύρως διαξονικοί Ιχνηλάτες της DEGER συνολικής ισχύος 1 ΜW. Το εντυπωσιακό αυτό έργο το οποίο έχει χρηματοδοτήσει η SwedBank, έχει αποπερατωθεί το 2013 και είναι ιδιοκτησίας της εταιρίας EPC: Kraftpojkarna.

Καναδάς 

 

 Μπορεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια να μην πραγματοποιούνται νέα μεγάλα Φωτοβολταϊκά έργα, όμως σε άλλες χώρες οι συνθήκες είναι αντιστρόφως ανάλογες. Μόλις το 2016 στο Οντάριο του Καναδά η Solar Garden project έχει υλοποιήσει ΦΒ πάρκο διαξονικών τράκερ της DEGER 24 ΜW (40 Χ 600 kW) μέσω χρηματοδότησης απότη Farm Credit Canada. Eπίσης σε μια διαφορετική τοποθεσία ένας όμιλος εταιριών χρηματοδούμενος από τη TD Canada Trust εγκατέστησε 44 μονάδες των 500 ΚW ,  συνολικά δηλαδή 22 ΜW ηλιακής ενέργειας.  

Επίσης στον Καναδά η DEGER συμμετέχει σε ένα εξίσου σημαντικό έργο. Ο Δήμος του Κίμπερλι στη περιοχή της Κολούμπια καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του  βασιζόμενος στο ορυχείο του ηλίου. Εκεί, 96 εγκατεστημένοι  διαξονικοί ιχνηλάτες της DEGER  D100  συνολικής ισχύος υπεραποδίδουν έως και 45% επιπλέον ενέργεια σε σχέση με τα αντίστοιχα ΦΒ συστήματα σταθερών βάσεων (διαβάστε το σχετικό άρθρο εδώ)

Eλλάδα

 

Στη χώρα μας δύο μεγάλα έργα με Ιχνηλάτες τη DEGER  συνολικής ισχύος 1MW, ( 500 kW έκαστο) βρίσκονται στις τοποθεσίες Μπαλί Ανδραβίδας και Βάγια Βοιωτίας. Στο πρώτο (2010)  η  εταιρία biosar έχει τοποθετήσει 69 διαξονικούς ιχνηλάτες 7000 ΝΤ το 2010, ενώ στη Βοιωτία η εγκατάσταση έχει πραγματοποιηθεί από τη Greentop το 2013.

Το φθινόπωρο του 2018, η Βολιώτικη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ εγκαινίασε μια σημαντική επένδυση στον Φωτοβολταϊκό τομέα, ύψους 600.000 ευρώ. Η επιλογή της ήταν να πλαισιώσει τη νέα της ενεργειακή εγκατάσταση με  42 Ιχνηλάτες  DEGER S100 - PF -DR. To νέο Φωτοβολταϊκό πάρκο βρίσκεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της ΕΒΟΛ στο Στεφανοβίκειο του δήμου Ρήγα Φεραίου και είναι ισχύος 500 kWp. (πατήστε κλικ στη φωτό που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα για αυτό το μεγάλο έργο).

 

Δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που διανύουμε στην Ελλάδα μια τέτοια επένδυση μεγάλου μεγέθους και ανάλογου κόστους ίσως από κάποιους να κρίνεται επισφαλής, όμως η DEGER διαθέτει την ιδανική πρόταση για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν μια τόσο σημαντική εγκατάσταση.

 

Οι καινούριοι μονοαξονικοί ιχνηλάτες S100  δίνουν  πλέον τη δυνατότητα για αύξηση της ενεργειακής παραγωγής έως και 28% ετησίως σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά συστήματα σταθερών βάσεων, με  τιμή κτήσης  που δεν είναι υψηλότερη, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για μεγάλα Φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1 ΜW και άνω. 

 

Για περισσότερα νέα αναφορικά με εγκαταστάσεις συστημάτων ηλιακής ιχνηλάτησης DEGER ανά την υφήλιο, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.