Στo Βαγιαδολίδ της Ισπανίας οι αγρότες ποτίζουν τις εκτάσεις τους με ηλιακή ενέργεια από Ιχνηλάτες S100 της DEGER (video)

Μετά την πολύ επιτυχημένη , από πρακτικής και οικονομικής πλευράς, χρήση του διαξονικού Ιχνηλάτη 6000 ΝΤ για άρδευση εκτάσεων με χρήση ηλιακής ενέργειας στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας ,  τη σκυτάλη έλαβαν οι αγρότες στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Αυτή τη φορά εγκαταστάθηκαν 8 μονοαξονικοί ιχνηλάτες DEGER S100-PF DR-1   από την εταιρία RIEGOSOLAR, οι οποίοι θα υπεραποδίδουν από τους μήνες Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο, το διάστημα δηλαδή μέσα στο οποίο οι ενεργειακές απαιτήσεις για να ποτιστούν οι καλλιέργειες τεύτλων  βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια του έτους.

Μέσω της τεχνολογίας MLD τα φωτοβολταϊκά πάνελ στρέφονται από την ανατολή στη Δύση ακολουθώντας τη πορεία του ηλίου και το φωτεινότερο σημείο του ουρανού. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με τα μονοαξονικά τράκερ αποδίδει 27% περισσότερη ενέργεια ετησίως, σε σχέση με τα ΦΒ πανέλ σταθερών βάσεων. Ιδίως τους θερινούς μήνες  που είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι για τις καλλιέργειες , η αύξηση της καθημερινής απόδοσης των συστημάτων Ιχνηλάτησης της DEGER αγγίζει το 40%.

(φωτό) Το ποτιστικό σύστημα  “καταβρέχει” τις εκτάσεις τεύτλων στο Βαγιαδολίδ

Η συνολική ισχύς του συστήματος ανέρχεται στα 84,8 kWp ,όντας ικανή για να ολοκληρώσει την άρδευση 480 στρεμμάτων καλλιεργειών τεύτλων. Το σύστημα αντλεί νερό από ένα πηγάδι βάθους 120 μέτρων μέσω μιας αντλίας 75 CV ή οποία διοχετεύεται σε μια δεξαμενή χωρητικότητας 280 κυβικών μέτρων νερού, όπου επίσης μια δεύτερη αντλία 30 CV τροφοδοτείται  από τα ΦΒ πάνελ. Το συνολικό σύστημα άρδευσης είναι πλήρως αυτοματοποιημένο, ενώ διαθέτει τη δυνατότητα  τηλεχειρισμού από μια ειδική εφαρμογή αποθηκευμένη στο κινητό τηλέφωνο του αγρότη.

Ήδη τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λειτουργία των μονοαξονικών ιχνηλατών S100 είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Το καλοκαίρι προσφέρουν στο σύστημα άρδευσης 14 ώρες αποτελεσματικής λειτουργίας, με τη γεώτρηση να αποδίδει παράλληλα 975 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις , μια υβριδική γεννήτρια λειτουργεί κατά υποστηρικτικό τρόπο έτσι ώστε να επιτρέπει στην εγκατάσταση να λειτουργεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

 (φωτό) Oι ιχνηλάτες DEGER S100-PF-DR τροφοδοτούν με ηλιακή ενέργεια τις αντλίες οι οποίες με τη σειρά τους γεμίζουν με ύδωρ τη δεξαμένη

Τα συστήματα γεώτρησης και άρδευσης καλλιεργειών είναι δεδομένο ότι έχουν υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις , οι οποίες μπορούν να ικανοποιηθούν πλέον με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή, με σχετικά χαμηλό κόστος και με φιλική προς το περιβάλλον στάση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μπορείτε πλέον να εγκαταστήσετε τους μονοαξονικούς Ιχνηλάτες της DEGER σειρά S με κόστη κτήσεων που πλέον κυμαίνονται στα επίπεδα των Φωτοβολταϊκών συστημάτων σταθερών βάσεων .

(βίντεο – παρουσίαση) To πότισμα διαρκεί 14 ολόκληρες ώρες αντλώντας τη παραγόμενη ενέργεια από τους DEGER S100-PF-DR

Να σας υπενθυμίσουμε ότι στην Ελλάδα δίνεται  επιδότηση έως 1200 ευρώ σε αγρότες ανά kW για ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) σε γεωτρήσεις αποθήκες, ψυγεία με τη DEGERHellas να διαθέτει  ολοκληρωμένη πρόταση για την εγκάτασταση του ιδανικού αυτόνομου συστήματος, η οποία θα καλύψει πλήρως τις ιδιαίτερες ενεργειακές απαιτήσεις που έχει ο εξοπλισμός σας.

 Eάν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε το δικό σας σύστημα αυτόνομης άντλησης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη DEGERhellasέτσι ώστε να το υποστηρίξουμε και να το σχεδιάσουμε από κοινού με τρόπο που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες σας.

Scroll to Top