Kαι τα επτά ήταν υπέροχα στο Τενεσί! Οι ηλιακοί Ιχνηλάτες 6000NT της DEGER υπεραποδίδουν στη καρδιά του πιο φημισμένου ενεργειακού κέντρου των ΗΠΑ.

Oak Ridge National Laboratory

To αμερικανικό κέντρο ερευνών Όουκ Ριτζ των ΗΠΑ είναι φημισμένο παγκοσμίως για τις καινοτομίες που έχει προσφέρει σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους, ιδίως όμως σ’ αυτόν της ενέργειας. Kατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι σύμμαχοι (Αμερικανοί, Καναδοί και Βρετανοί) συνέπραξαν ,στα πλαίσια του μυστικού σχεδίου “Μανχάταν”, για τη κατασκευή της ατομικής βόμβας ουρανίου. Ύστερα από απόλυτη μυστικότητα, δουλεύοντας από το 1942 οι επιστήμονες των συμμάχων κατάφεραν να ολοκληρώσουν στο   Όουκ Ριτζ το τρομακτικό αυτό υπερόπλο που έμελλε να αλλάξει την ανθρωπότητα. Στις 6 Αυγούστου 1945 η πρώτη Ατομική βόμβα ισοπέδωσε τη Χιροσίμα με τη  καταστροφική της ισχύ να αναγκάζει την Ιαπωνία  σε πρόωρη συνθηκολόγηση και τον πόλεμο σε ένα γρηγορότερο του αναμενομένου τέλος. 

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το ερευνητικό κέντρο του Όουκ Ρίτζ έφυγε από τον έλεγχο του Αμερικανικού στρατού και πέρασε στη δικαιοδοσία της Αμερικανικής Επιτροπής Ενέργειας. Εκεί χρησιμοποιήθηκε κύριως μέχρι τη δεκαετία του ’80 σε πυρηνικές εφαρμογές ,έχοντας ως κύριο άξονα τον εμπλουτισμό ουρανίου. Από το τέλος του ψυχρού πολέμου και μετά υποστηρίζει πολυποίκιλα ενεργειακά και άλλα τεχνολογικά προγράμματα. Το 2012 επιστήμονες στο Οak Ridge κατασκεύασαν τον πιο ισχυρό έως τότε υπολογιστή στον κόσμο , τον super-computer Τitan. 

(φωτό) Αεροφωτογραφία από τις εγκαταστάσεις του κέντρου ερευνών Οak Ridge

Σε αυτό τον  νευραλγικό για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα χώρο, τον Δεκέμβριο του 2012 η DEGER μέσω της συνεργασίας της με την αμερικανική εταιρία  Vis Sοlis, παρείχε και εγκατέστησε 7 διαξονικούς Ιχνηλάτες 6000 ΝΤ στη καρδιά του κέντρου ερευνών. Ήταν η τρίτη στη σειρά εγκατάσταση της DEGER, μέσα σε μόλις ένα έτος, στη περιοχή του ποταμού του Τένεσί, γεγονός καθόλου τυχαίο μιας και η καινοτόμος τεχνολογία της που προσφέρει 45% μεγαλύτερη απόδοση ετησίως, η ΜLD – Maximum light Detection απολαμβάνει μεγάλης αναγνώρισης ανάμεσα στους Αμερικανούς ειδικούς στα θέματα ενέργειας

Τράκερ 6000ΝΤ Τενεσί ΗΠΑ

(φωτό) Οι ιχνηλάτες 6000 ΝΤ της DEGER παράγουν ηλιακή ενέργεια στον ίδιο χώρο που παλιότερα πραγματοποιούνταν πυρηνικές εφαρμογές

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται , με απαρχή τον Απρίλιο του 2013, από τα τράκερ διοχετεύεται στο  δίκτυο  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΤVA, το οποίο διαθέτει 9 εκατομμύρια συνδρομητές σε επτά  διαφορετικών πολιτείες των νοτιανατολικών ΗΠΑ. Το συνολικό πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται από τη φορολογία, ενώ ηλεκτροδοτεί , μεταξύ των άλλων, δημόσια κτίρια και εγκατάστασεις προσφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών.

Τα διαξονικά συστήματα 6000 ΝΤ είναι εγκατεστημένα  πάνω από τον παλιό λάκκο όπου συνέβαινε εμπλουτισμός Ουρανίου για 5 όλοκληρες δεκαετίες μεταπολεμικά. Η πράσινη ενέργεια αντικατέστησε πλέον την πυρηνική με τις ευεργετικές συνέπειες στο οικοσύστημα και στο περιβάλλον να είναι ήδη ορατές στις γύρω περιοχές.

Παράλληλα με αυτή τη σημαντική οικολογική νίκη, η οποία επιτεύχθηκε με τη βοήθεια της DEGER, οι ιχνηλάτες χρησιμοποιούνται και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Σπουδαστές από το τοπικό κολλέγιο λαμβάνουν εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις των τράκερ, έτσι ώστε να εξοικειωθούν και στη συνέχεια να γίνουν ειδικοί στα θέματα της ηλιακής ενέργειας. Επίσης, εκτός από θεωρητικά μαθήματα πάνω στις αρχές της τεχνολογίας MLD, διεξάγονται και μετρήσεις από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις πολύ υψηλότερες αποδόσεις των Φωτοβολταϊκών της DEGER σε σχέση με τα Φωτοβολταϊκά συστήματα σταθερών βάσεων.

Σήμερα ο ερευνητικός οργανισμός του Όουκ Ριτζ δίνει έμφαση στην ανάπτυξη νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υλικών και τεχνολογιών. Ανάμεσα στα πολλά καθήκοντά τους οι επιστήμονες που εργάζονται εκεί, είναι επιφορτισμένοι στο να διεξάγουν έρευνες στον τομέα των περιβαλλοντολογικών επιστημών. Κύριο μέλημά τους , εκτός από τη βοήθειά τους στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ , είναι λοιπόν η προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος . Φυσικά , απώτερος σκοπός της εργασίας τους είναι να διατηρούν το παγκόσμιο τεχνολογικό προβάδισμα των ΗΠΑ σε σχέση με τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο μέσα σε μια περιόδο έντονου ανταγωνισμού, όπως είναι η σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

Scroll to Top