Ένα ενεργειακά αυτόνομο σχολείο στις ΗΠΑ

Deger ενεργειακά αυτόνομο σχολείο στις ΗΠΑ

Όλοι έχουμε παρακολουθήσει κάποια εφηβική ταινία στις ΗΠΑ που εξελίσσεται στους σχολικούς διαδρόμους και στις αίθουσες ενός αμερικανικού σχολείου, τα όποια είναι αλήθεια ότι δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση με την ελληνική πραγματικότητα στη παιδεία. Μεγάλες αίθουσες με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με προβολείς, κολυμβητήρια και εγκαταστάσεις που πολλές φορές μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό όσον αφορά την υλικοτεχνική ποιότητά τους.

Όμως η συντήρηση και το κόστος λειτουργίας όλων των παραπάνω εγκατάστασεων είναι ιδιαίτερα υψηλό,  συνοδεύονται δε από ένα επίσης υψηλό ενεργειακό αντίτιμο . Πολλοί ήδη έχουν αρχίσει να στρέφονται σε εναλλακτικές πράσινες ενεργειακές λύσεις όπως είναι η ηλιακή από τα Φωτοβολταϊκα συστήματα.

Στο σχολικό συγκρότημα του Σέρινταν στη πολιτεία της Ινδιάνα, ο ετήσιος προϋπολογισμός για ηλεκτροδότηση ανήλθε στο ποσό των 290.000 $ , με πρόβλεψη για αύξηση κατά 7% στα επόμενα χρόνια. Λαμβάνοντας υπόψιν τους αυτά τα δεδομένα, οι σχολικοί ιθύνοντες πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην εγκατάσταση 5.900 ηλιακών συλλεκτών με στόχο να μειώσουν δραματικά  τον λογαριασμό του ρεύματος.

Η DEGER συμμετέχει στη σημαντική αυτή εγκατάσταση παρέχοντας επτά διαξονικούς Ιχνηλάτες D60Η  με 175 ηλιακά πάνελ των 54,52 kWp , οι οποίοι αποδίδουν 45% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τα Φωτοβολταϊκά πάνελ σταθερών βάσεων που βρίσκονται δίπλα τους στην έκταση του σχολικού συγκροτήματος.

Deger ενεργειακά αυτόνομο σχολείο στις ΗΠΑ

Το σύνολο των Φωτοβολταϊκών συστημάτων στο έδαφος και στην οροφή του κτιρίου αποδίδει 960,260  kWh (κιλοβατώρες) oι οποίες επαρκούν για να καλύψουν τις ενεργειακές του ανάγκες, αλλά και για να τροφοδοτήσουν με επιπλέον ενέργεια το δημόσιο δίκτυο.  Οι εντυπωσιακές αυτές ηλιακές εγκαταστάσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω δανείου, το οποίο αναμένεται να αποσβεθεί ύστερα από 20 χρόνια, όπου το κτίριο θα έχει πλέον μηδέν ενεργειακό κόστος (net-zero building) . Το δε ποσό που δίνεται για την αποπληρωμή του αντικαθιστά αυτό που θα δινόταν στους λογαριασμούς του ρεύματος, ενώ τα περισσευούμενα χρήματα από την απόσβεση θα επενδύονται σε διάφορα σχολικά προγράμματα.

Το 2017 είναι η πρώτη ολόκληρη χρονιά λειτουργίας των ΦΒ εγκαταστάσεων . Ο υπεύθυνος του προγράμματος Ντέιβ Μάντυ δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ (δείτε ΕΔΩ) , ότι οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι από τις νέες εγκαταστάσεις και μάλιστα  πολλοί  κάθονται και χαζεύουν τους Ιχνηλάτες της DEGER, οι οποίοι είναι οι αγαπημένοι τους. “Toυς κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η κίνηση των πάνελ που ακολουθούν τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το συζητούν συνέχεια μεταξύ τους”, δήλωσε μεταξύ των άλλων.

Deger ενεργειακά αυτόνομο σχολείο στις ΗΠΑ
Scroll to Top