Περιστροφική άρδευση με την Φωτοβολταϊκή ισχύ των μονοαξονικών trackers

πότισμα με Μονοαξονικούς Ιχνηλάτες στην Ισπανία

Η τεχνολογία Εντοπισμού της Μέγιστης Ηλιακής Ακτινοβολίας – MLD επιλέγεται από όλο και περισσότερους αγρότες στην Ιβηρική Χερσόνησο για να τροφοδοτήσουν τις γεωτρήσεις τους με την κρίσιμη επιπλέον ενέργεια που παρέχουν τα συστήματα Ηλιακής Ιχνηλάτησης της DEGER.

Στη προκειμένη περίπτωση,  τοποθετήθηκαν από την εταιρεία Gamo Energías, 4 μονοαξονικοί Ιχνηλάτες  S100-PF-SR ,αποτελώντας μια νέα ενεργειακή εγκατάσταση,  η οποία τροφοδοτεί ένα άμεσο σύστημα άρδευσης στη περιοχή Peñaranda de Bracamonde της Σαλαμάνκα.

Κάθε ηλιακός τράκερ διαθέτει 64 φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 330Wp,  με τη συνολική ισχύ της ενεργειακής εγκατάστασης να ανέρχεται συνολικά στα 84,49 kWp , ικανοποιητική για να καλύψει τις ανάγκες άρδευσης των παρακείμενων καλλιεργειών 300 συνολικά στρεμμάτων.

Η συγκεκριμένη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση αυτοκατανάλωσης περιέχει σύστημα άμεσης άρδευσης με περιστρεφόμενους άξονες, οι οποίοι με τη σειρά τους  αποτελούνται από έναν εξάπυργο άξονα  με 6 κινητήρες ενός CV έκαστος και μια βυθισμένη αντλία 60 CV.

Χάριν στην υψηλή απόδοση της περιστροφικής άρδευσης με την ενεργειακή ισχύ που προσφέρει η αδιαμφισβήτητη τεχνολογική  υπεροχή της MLD,  (βλ. έρευνα Ινστιτούτου Φραουνχόφερ),  επιτυγχάνονται πολύ υψηλές αποδόσεις τόσο σε εντατικές καλλιέργειες όπως τεύτλα, όσο και σε ξηρές καλλιέργειες όπως σιτάρι, κριθάρι και ελαιοκράμβη.

Η ηλεκτρική τροφοδοσία του συστήματος άρδευσης μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ με ηλιακούς ιχνηλάτες, ισοδυναμεί με ετήσια εξοικονόμηση κατά μέσο όρο 20.000 λίτρων κατανάλωσης ντίζελ από τη γεννήτρια ντίζελ 140 Kv.

Οι σταθερά υψηλές  αποδόσεις των μονοαξονικών συστημάτων  S100 της DEGER σε συνδυασμό με τη σημαντική εξοικονόμηση καυσίμων, οδηγούν σε μια περίοδο απόσβεσης της αρχικής επένδυσης περίπου 5 ετών.

πότισμα στην Ισπανία από DEGER trackers
πότισμα με Μονοαξονικούς Ιχνηλάτες στην Ισπανία

Στην Ελλάδα μπορεί να είμαστε ακόμα πίσω στις εξελίξεις όσον αφορά το ποσοστό της διείσδυσης της αυτοκατανάλωσης (net metering) στην Ελληνική αγορά  και τη χρήση των Φωτοβολταϊκών με Ιχνηλάτες σε αρδευτικές εγκαταστάσεις, όμως πλέον το νομοθετικό πλαίσιο γίνεται ευνοϊκό προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανέλαβε μια νέα Δράση (ΦΕΚ Τεύχος B’ 4377/05.10.2020) μέσω της οποίας επιδοτούνται αγροτικά φωτοβολταϊκά για γεωτρήσεις. Στον πίνακα μπορείτε να δείτε τα ανώτατα ποσά που δικαιούνται οι αγρότες και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε , η επένδυση σε trackers δικαιολογεί από μόνη της ακόμα μεγαλύτερο ποσό επιδότησης σε σχέση με τα ΦΒ σταθερών βάσεων. 

 

επιδοτησεις Φωτοβολταϊκών σε αγρότες

 

Η DEGERHellas διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την εγκατάσταση του ιδανικού αυτόνομου συστήματος, η οποία θα καλύψει πλήρως τις ιδιαίτερες ενεργειακές απαιτήσεις που έχει ο εξοπλισμός σας.

Eάν επιθυμείτε να εγκαταστήσετε το δικό σας σύστημα αυτόνομης άντλησης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη DEGERhellas, έτσι ώστε να το υποστηρίξουμε και να το σχεδιάσουμε από κοινού με τρόπο που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες σας.

Scroll to Top