Η πολυτελής βίλα Casa Aguila στη Καλιφόρνια – Το ενεργειακό στοίχημα που κέρδισε η DEGER

Deger Casa Aguila στη Καλιφόρνια

Πριν από μια δεκαετία ο Πιτ Μπόρεγκαρντ και η Έϊμι Μακ Κουίλαν γνώρισαν μια τραγωδία. Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που ξέσπασαν στη πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατέστρεψαν ολοσχερώς την οικία τους που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή του Σαν Ντιέγκο. Aυτοί όμως, όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω, αλλά μέσα από τις στάχτες μπόρεσαν να κτίσουν μια  πρότυπη  πολυτελή κατοικία, με την ενεργειακή βιωσιμότητα να είναι ενσωματωμένη σε κάθε πτυχή της σχεδίασής της.

Η Casa Aguila, αυτό είναι το όνομα της κατοικίας τους, εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη με τον στυλιζαρισμένο σχεδιασμό και τη μοντέρνα τεχνολογία που διαθέτει. Αποτελεί το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό κτίριο σε ολόκληρη τη Νότια Καλιφόρνια έχοντας επιτύχει απόλυτα στους αρχικούς σχεδιασμούς και στις επιθυμίες των ιδιοκτητών της. Μια άνετη διαβίωση που καλύπτει όλες τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες,  συνδυάζεται αρμονικά με την ενεργειακή απόδοση , εξασφαλίζοντας  ανεξαρτησία από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στις μέρες μας κάτι τέτοιο ακούγεται σχετικά εύκολο και απλό, όσον αφορά μια μικρή οικία που καλύπτει τις απλές καθημερινές ανάγκες των διαμένοντων. Η Casa Aguila όμως αποτελεί  μια μεγάλη βίλα με τη πολυτέλεια να χαρακτηρίζει τους χώρους της και τις ενεργειακές της ανάγκες να κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κάτι τέτοιο λοιπόν γίνεται εφικτό μόλις τώρα, με τη DEGER να έχει μέγιστη συνεισφορά στην εκπλήρωση του καθημερινού ενεργειακού στόχου των ιδιοκτητών της.

Deger Casa Aguila στη Καλιφόρνια

Τρεις (3) διαξονικοί ιχνηλάτες D60H (πατήστε στο σχετικό σύνδεσμο του προϊόντος) των 22 kWp παρέχουν στο κτίριο την απαιτούμενη ενέργεια καθημερινώς. Η πατενταρισμένη τεχνολογία από τη DEGER, του αισθητήρα  ΜLD μετράει συνεχώς την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και στρέφει τα πάνελ της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης προς το πιο επωφελές σημείο . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής παραγωγής κατά 45% σε σχέση με τα αντίστοιχα κοινά φωτοβολταϊκά πάνελ σταθερών βάσεων. Η τεχνολογία της DEGER παρέχει στη βίλα  Casa Aguila 44.000 kwh ετησίως.

Τα ενεργειακά συστήματα της οικίας υποστηρίζονται επίσης από μια ανεμογεννήτρια των 3,2 KW. Με τον συνδυασμό της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας το σπίτι τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια για 12 ώρες καθημερινώς.  Όταν δεν επαρκεί η ενεργειακή παραγωγή , αναλαμβάνει τη λειτουργία της οικίας  ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας με μια μπαταρία των 40 kW.

Deger Casa Aguila στη Καλιφόρνια

Σε όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές επιστήθηκε η προσοχή στο να καταναλώνουν το μίνιμουμ ενεργειακά ενσωματώνοντας τα πιο εξελιγμένα σχέδια στη λειτουργία τους. Για παράδειγμα ένα μεγάλο ποσοστό της καταναλώμενης ενέργειας παρέχεται στη συντήρηση και λειτουργία της πισίνας. Εξαιτίας της χαμηλής χωρητικότητας της υπάρχουσας μπαταρίας, οι επιπλέον ηλεκτροδοτικές της ανάγκες εξασφαλίζονταν από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού. Γι αυτό το λόγο εγκαταστάθηκε ένα επιπλέον σύστημα ενεργειακής  αποθήκευσης  100 KWh το οποίο επαρκεί για απεμπλοκή σε μεγάλο ποσοστό ή και σε πολλές περιπτώσεις 100% από το δημόσιο δίκτυο.

Η ενεργειακή αυτονομία δεν ήταν η μόνη τεχνική πρόκληση που έπρεπε να ξεπεραστεί. Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα ήταν η παροχή και η διαχείριση των υδάτων. Τα παραπάνω αντιμετωπίστηκαν με ένα ιδιοφυές σύστημα διαχείρισης. Η ζήτηση νερού εξυπηρετείται καθ’ ολοκλήρου από το νερό της βροχής. 9 μεγάλες δεξαμενές νερού έχουν αναλάβει τη περισυλλογή  του 100% των απαιτούμενων υδάτινων πόρων. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται το πότισμα των πολλών δέντρων, φυτών και καλλιεργειών που ανήκουν στην ιδιόκτητη έκταση. Το σύστημα διαχείρισης υδάτινων πόρων αναλαμβάνει να περισυλλέγει το νερό από το ντουζ, τη πισίνα  ή από το πλυντήριο και να το αποδίδει επίσης στο σύστημα άρδευσης. Επίσης λόγω της προηγούμενης καταστροφής της οικίας  από τις πυρκαγιές, οι ιδιοκτήτες έχουν κατασκευάσει ένα σύστημα πυρόσβεσης, έχοντας αποκλειστικά διαθέσιμες 3 δεξαμενές νερού,  που θα αποδώσουν τα μέγιστα σε περίπτωση φωτιάς.

Ο Πιτ Μπόρεγκαρντ και η Έϊμι Μακ Κουίλαν έχουν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη προστασία του περιβάλλοντος : ” Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για ότι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όπως είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Από τη πλευρά μας  συνεισφέρουμε στη προστασία της φύσης διαθέτοντας ένα σπίτι που καταναλώνει λιγότερο νερό και ενέργεια.”

Deger Casa Aguila στη Καλιφόρνια

Η Alliance Green Builders βοήθησε το ζεύγος να εκπληρώσει τα όνειρά του για μια πράσινη βίλα και ένα παθητικό κτίριο με σχετική ανεξαρτησία από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στο μέλλον αναμένεται να ενσωματωθούν στη τεχνολογία της Casa Aguila, ενεργειακές καινοτομίες που θα τη μετατρέψουν ως το απόλυτο μοντέλο για το πως πρέπει να είναι οι μελλοντικές πράσινες κατοικίες.

Scroll to Top