Επισκόπηση και προοπτικές της αγοράς Φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης ενέργειας (2024 & 2025)

Αλεξανδρούπολη S100

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στατιστικά στοιχεία από τον ΣΕΦ, η Ελληνική αγορά Φωτοβολταϊκών κινήθηκε σε υψηλούς ρυθμούς και το 2024 . Πιο αναλυτικά, για ολόκληρη τη χρονιά που μας πέρασε είχαμε περίπου:

  • 2,5 GW νέες διασυνδέσεις φωτοβολταϊκών
  • 9,6 GW συνολικά διασυνδεδεμένη ισχύς φωτοβολταϊκών
  • 400 MW νέων εγκαταστάσεων αυτοκατανάλωσης (100 MW οικιακά, 300 MW εμπορικά)
  • Συνολική ισχύς αυτοκατανάλωσης >850 MW
  • 25.000 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης

Σημαντικό στοιχείο  είναι ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών πλαισίων στη spot αγορά έπεσε κατά μέσο όρο 30% και το κόστος των συστημάτων κατά 10%. (δείτε το παρακάτω διάγραμμα)

κοστος φβ πλαισίων

Σχετικά με το 2025 , οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες για ολόκληρο τον Φωτοβολταϊκό κλάδο.  Στεκόμαστε στα πολλά προγραμμάτα που τρέχουν ή εκκρεμούν ως προς την υλοποίησή τους. Πιο συγκεκριμένα το 2025 αναμένεται να μας απασχολήσει με τα εξής:

Ανεκτέλεστα έργα net-metering –  Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι – Συστήματα αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις -Πάρκα 400 KW σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες – Utility-scale -Διαγωνισμοί ΑΠΟΛΛΩΝ – Μπαταρίες stand-alone & Behind-the-meter – Πρώτα έργα με net-billing 

Ειδικά όσον αφορά τα τελευταία, δηλαδή τον τομέα της αυτοκατανάλωσης ενέργειας  και πιο συγκεκριμένα του net billing, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, ο Διαχειριστής προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς στη σύναψη συμβάσεων.  Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει ήδη υποβληθεί μία «κρίσιμη μάζα» αιτήσεων σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω του σημαντικό ενδιαφέροντος των  καταναλωτών για υλοποίηση φωτοβολταϊκών υπό το καθεστώς του net-billing ή του virtual net-billing.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υπογραφεί ελάχιστες συμβάσεις – και αυτές για πολύ μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Κάτι που σημαίνει πως η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, βρίσκονται σε στάδιο αναμονής .

Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις που θέλουν να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς αυτοπαραγωγής  βρίσκονται στα τυφλά όσον αφορά τη χρονική περίοδο που θα καταστεί εφικτή η υλοποίηση της επένδυσής τους για το πότε θα μπορέσουν να υλοποιήσουν την επένδυσή τους.  Όσοι έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν με τον Διαχειριστή,  δεν  έχουν καταφέρει να λάβουν απάντηση για ένα ενδεικτικό χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα υπογράψουν σύμβαση. 

Υπενθυμίζεται ότι o ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε από τις 2 Οκτωβρίου να υποδέχεται αιτήσεις για net billing και virtual net-billing, για το σύνολο της επικράτειας. Μία εβδομάδα περίπου αργότερα, και πιο συγκεκριμένα στις 8 Οκτωβρίου, «άνοιξε» η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και για συστήματα αυτοπαραγωγής τα συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης, όπως και για συστήματα συλλογικής αυτοκατανάλωσης. 

Την ίδια στιγμή, σημαντική μερίδα επιχειρήσεων που θέλουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα «Μπαταρίες στις επιχειρήσεις», εγκαθιστώντας παράλληλα ένα φωτοβολταϊκό με net billing ή virtual net-billing, αντιμετωπίζουν ασφυκτικές προθεσμίες για να δρομολογήσουν την ένταξή τους – ή, ακόμη χειρότερα, δεν μπορούν καν να ενταχθούν. Για το πρόβλημα αυτό απέστειλε πρόσφατα επιστολή ο ΣΕΦ στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ζητώντας παράταση στην υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα. 

Όπως εξηγεί ο ΣΕΦ στην επιστολή του, η πλατφόρμα δέχεται αιτήσεις από 13 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου. Προαπαιτούμενο για να υποβάλει κανείς αίτηση είναι να έχει αιτηθεί όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ. 

Ωστόσο, στην περίπτωση των συστημάτων με ισχύ μεγαλύτερη από 100 κιλοβάτ, ο Διαχειριστής δέχεται αιτήσεις το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα. Ως αποτέλεσμα, Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν μόνο το δεκαήμερο 1-10 Φεβρουαρίου για αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του Προγράμματος.

Ακόμη χειρότερα, ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δέχεται ακόμη αιτήσεις για net-billing. Ως αποτέλεσμα, το νησί αποκλείεται πρακτικά από το «Μπαταρίες στις Επιχειρήσεις». (πηγή energypress)

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε στα σχετικά αρχεία τις αναλυτικές παρουσιάσεις για την Ελληνική Αγορά Φωτοβολταϊκών αλλά και όλα τα στατιστικά που αφορούν τις προοπτικές αποθήκευσης ενέργειας για το 2025, από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών, μέλος του οποίου η DEGERHellas αποτελεί  επί σειρά ετών.

Σχετικά Αρχεία

Κύλιση στην κορυφή