ΠΡΟΣΟΧΗ! Oι μισές βλάβες στα Φωτοβολταϊκά πάρκα οφείλονται πλέον στη χρήση πάνελ αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως

Χαλασμένο Πάνελ

Η μεγάλη Γερμανική εταιρία και κατασκευάστρια Φωτοβολταϊκών πάνελ υψηλής ποιότητας , aleo solar μας προειδοποιεί για πολυάριθμα περιστατικά εξαπάτησης με φωτοβολταϊκά δήθεν γερμανικής προέλευσης , αναδεικνύοντας παράλληλα την επίσημη μελέτη της TUV RHEINLAND που επιβεβαιώνει την κάκιστη ποιότητα Φ/Β πλαισίων που έχει κατακλύσει την αγορά τα τελευταία χρόνια.

 Σύμφωνα με  την επίσημη μελέτη και τα διαγράμματα που δημοσίευσε η TUV RHEINLAND, προκύπτει ότι ύστερα από το χρονικό διάστημα δύο ετών (2013 2013 έως 2015), το ποσοστό των βλαβών στα ΦΒ πάρκα  από ελαττωματικά πάνελ αυξήθηκε κατά 29% περίπου ! Το 2012-2013 ήταν μόλις το 19%  των συνολικών βλαβών στα πάρκα, για να  φτάσει το 2014-2015 στα δυσθεώρητα ύψη του 48%.  Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν ένα στα δύο πάρκα δυσλειτουργεί λόγω των Φωτοβολταϊκών πάνελ που διαθέτει και ιδίως εξαιτίας των κάκιστης ποιότητας, κυρίως ασιατικής ή αμφιβόλου άλλης προελεύσεως που έχουν κατακλύσει την αγορά.

Διάγραμμα βλαβών στα πάρκα

(στοιχεία βάσει έρευνας της πολυεθνικής εταιρίας επιθεωρήσεων και πιστοποιήσεων TUV RHEINLAND – Quality monitor 2015)

Η μεγάλη αύξηση του ποσοστού σε βλάβες εξαιτίας των ελαττωματικών πάνελ αντιστοιχεί απόλυτα, στην ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των χαμηλής ποιότητας μη επώνυμων πάνελ . Οι ιδιοκτήτες των Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων τα προτιμούν εξαιτίας της σχετικά χαμηλής τιμής τους, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου που διανύουμε. Παραβλέπουν όμως, το γεγονός μιας πολύ πιθανής βλάβης και το κόστος αντικατάστασής τους που τελικά θα τους στοιχίσει πολύ περισσότερο από το ποσό της αρχικής εξοικονόμησης.

Αν μη τι άλλο διαπιστώνεται ότι το κόστος συντήρησης (Ο&Μ) μπορεί να ξεπεράσει το 20% της αρχικής επένδυσης, όταν χρησιμοποιούνται αμφιβόλου ποιότητας υλικά. Ήδη πολλές ασφαλιστικές εταιρείες αναθεωρούν τα πακέτα ασφάλισης Φ/Β πάρκων σε περίπτωση χρήσης μη ποιοτικών υλικών. Είναι σαφές ότι στα business plan πρέπει  να γίνεται ανάλυση αποδόσεων σε 20ετία (ή 30ετία) και όχι μόνο βάση το αρχικού κόστους επένδυσης.

Αυτά πολλές φορές λανσάρονται και διαφημίζονται , χρησιμοποιώντας τους όρους ‘’Γερμανική εταιρία’’, ‘’Γερμανική τεχνολογία’’, ή απλά τη λέξη  ‘Γερμανία’’ κλπ., παραπλανώντας και αποκρύπτοντας με τον τρόπο αυτό από τους πελάτες τη χώρα κατασκευής των πλαισίων (κυρίως ασιατικές χώρες).

Οι εταιρίες αυτές επίσης αποφεύγουν επιμελώς στις ιστοσελίδες τους να αναφέρουν την ακριβή διεύθυνση του εργοστασίου χρησιμοποιώντας γενικές και αόριστες τοποθεσίες (πχ Ευρώπη, Ασία κλπ.).

Το “Germany”, “German Engineering” ή το “German Technology” σε καμία περίπτωση δεν πιστοποιεί τον τόπο κατασκευής τον ΦΒ πλαισίων. Χρησιμοποιούνται ως όροι από τους επιτήδειους μιας και τo “Made in Germany” θεωρείται ένα παγκόσμιο «brand» συνώνυμο της αξιοπιστίας, της υψηλής ποιότητας, της τεχνολογίας αιχμής και της μεγάλης διάρκειας ζωής.

Ακολουθούν κάποια βήματα που εξασφαλίζουν στον εγκαταστάτη/επενδυτή  το αν τα ΦΒ έχουν κατασκευαστεί στην Γερμανία (made in Germany):

Στην ιστοσελίδα του κατασκευαστή PV πλαισίων να αναφέρεται η ακριβής διεύθυνση του εργοστασίου ή των εργοστασίων.  

Ο πωλητής από την μεριά του θα πρέπει να σας ενημερώνει γραπτώς για την προέλευση των συγκεκριμένων πλαισίων μιας και υπάρχουν εταιρείες με παραπάνω από ένα εργοστάσιο. (Εργοστάσιο βιτρίνα συνήθως εντός Ευρώπης και εργοστάσιο παραγωγής /Ασία).

Κατά την παραλαβή του εξοπλισμού θα πρέπει να ζητάτε και  certificate of origin Germany (πιστοποιητικό προέλευσης). Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από τις κρατικές αρχές στις οποίες βρίσκεται το εργοστάσιο.

Τα πλαίσια να αναγράφουν στην ετικέτα τους το ‘’made in Germany’’ και όχι απλά Germany  ή Engineering in Germany. (πηγή energypress.gr)

Από την πλευρά μας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η DEGER σεβόμενη απόλυτα τους πελάτες – συνεργάτες της , συνιστά και διαθέτει προς χρήση σε όλα τα συστήματά της  πάνελ αποκλειστικά επώνυμης ποιοτικής κατασκευής , που συνοδεύονται πάντα από τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας κατασκευής και χώρας προέλευσης . 

Scroll to Top