Αλλάζει το τοπίο στα Φωτοβολταϊκά: Ο ΔΕΔΔΗΕ δείχνει σαφή προτίμηση στα μεγάλα έργα έναντι των μικρών

ΔΕΔΔΗΕ

Φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια νέα εποχή για τον Φωτοβολταϊκό κλάδο, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα  ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει σε ποσοστό 80% τα αιτήματα των μικρών επενδυτών φωτοβολταϊκών για οριστικούς όρους σύνδεσης, γεγονός που δημιουργεί σημαντική στασιμότητα στην αγορά Φωτοβολταϊκών. Από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο του 2023 ελάχιστα μικρά έργα έχουν υλοποιηθεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες στις προηγούμενες χρονιές.

Τα μεγαλύτερο μέρος από τα ολιγάριθμα έργα που παίρνουν το “πράσινο φως”  βρίσκονται στην Ηπειρωτική Ελλάδα νοτίως της Φθιώτιδας.

Αντιθέτως, στη Μακεδονία πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τα αιτήματα των επενδυτών στο σύνολό τους, καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο δεν διαθέτει χώρο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Σειρά για νέα έργα αναμένεται να πάρουν η Πελοπόννησος και η Κρήτη, με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ  να βρίσκεται σε αναμονή για να δώσει όρους σύνδεσης στα μαζικά αιτήματα που θα προκύψουν.

Αν συνυπολογίσει κάποιος τα υψηλά επιτόκια δανεισμού που δίνουν οι Τράπεζες στους μικρούς επενδυτές, σε σημείο που σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται ανέφικτη η εξυπηρέτησή τους ως το τέλος, η νέα κατάσταση που επικρατεί στην αγορά τείνει να γίνει αποκαρδιωτική για τους μικροεπενδυτές. Δεδομένου ότι η τρέχουσα υποχώρηση στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, μείωσε το συνολικό κόστος μιας νέας εγκατάστασης, παρόλα αυτά οι μικροεπενδυτές βλέπουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια να μην υλοποιούνται όπως τα έχουν φανταστεί, αφού επιβαρύνονται με τα σημαντικά αυξημένα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού,  γεγονός που τα καθιστά μη βιώσιμα. Εξάλλου τα περιθώρια των επενδυτών αυτής της κλίμακας δεν είναι μεγάλα έτσι ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς από τέτοιες καταστάσεις.

Σε γενικό πλαίσιο, οι έμπειροι αναλυτές της αγοράς φωτοβολταϊκών αναφέρουν ότι το 2023 αποτελεί μια μεταβατική χρονιά για τον κλάδο με τα μικρά έργα και τις ενεργειακές κοινότητες που απαρτίζονται από τους μικρούς επενδυτές να χάνουν εδάφος για λογαριασμό των πολύ μεγάλα έργων, τα λεγόμενα «utility scale pv».

Μέσα στον ορυμαγδό των σημαντικών αυτών αλλαγών η μόνη διέξοδος που φαντάζει ως μεγάλη ευκαιρία για τους μικροεπενδυτές τη παρούσα χρονική περίοδο, είναι είναι τα οικιακά φωτοβολταϊκά, και δη τα φωτοβολταϊκά στέγης. Το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού για τα συγκεκριμένα προγράμματα έχει εκτοξευθεί και σίγουρα , σύμφωνα με τους έμπειρους αναλυτές του Φωτοβολταϊκό κλάδου, αποτελεί μια από τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις για εξοικονόμηση χρημάτων.

Scroll to Top