Φωτοβολταϊκά πάνελ bifacial και Ιχνηλάτες της DEGER: Συνδυασμός που δεν έχει αντίπαλο (video)

Deger Bifacial Panel

Ο στόχος κάθε επενδυτή στον τομέα της ηλιακής ενέργειας είναι να έχει το μέγιστο ενεργειακό όφελος, παράγοντας τη μεγαλύτερη δυνατόν απόδοση που του επιτρέπει σε καθημερινή βάση η επικρατούσα ηλιοφάνεια.  

Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται η νέα τεχνολογία Φωτοβολταϊκών πάνελ  διπλής όψης  bifacial  υποσχόμενη σημαντικά μεγαλύτερες ενεργειακές αποδόσεις. Μάλιστα κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις πρώτες έγκυρες μετρήσεις φαινεται να  το καταφέρνει σε ικανοποιητικό ποσοστό.

Ήδη τα bifacial panel έχουν αρχίσει και τοποθετούνται σε μεγάλες Φωτοβολταϊκές εγκατάστασεις πολλών ΜW ανά την υφήλιο, ενώ ακόμα περισσότερες εγκαταστάσεις σχεδιάζονται να κάνουν χρήση των νέων πάνελ και των δυνατότητων που αυτά προσφέρουν. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, έως το 2028 η τεχνολογία αυτή θα αποτελεί το 35% της αγοράς των εγκατεστημένων Φωτοβολταϊκών πάνελ.

Τι κάνει όμως αυτή τη νέα τεχνολογία τόσο δημοφιλή ;

Στo bifacial Φωτοβολταϊκό πάνελ παράγεται ενέργεια και από τις δύο πλευρές του πάνελ, αλλά τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εδώ. Οι αντανακλάσεις και οι φωτοσκιάσεις από τον περιβάλλοντα χώρο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και αυξάνουν σημαντικά την απόδοση, καθώς μέσω της δεύτερης επιφάνειας το πάνελ μπορεί και αντιλαμβάνεται  ακόμα και μικρά διάσπαρτα ίχνη φωτός και τα απορροφά. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιούνται οι ενεργειακές αποδόσεις κατά τη χρήση των πάνελ. Σε συνδυασμό μάλιστα με μια τεχνολογία Ιχνηλάτησης (tracker) όπως είναι η αποκλειστική τεχνολογία της DEGER, MLDτα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας πάνελ διπλής όψης, εκτοξεύονται.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ισχύουσες μετρήσεις ένα bifacial πάνελ μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση έως και 25% σε καθημερινή βάση. Αν το συνδυάσετε με κάποιον από τους Ιχνηλάτες DEGER η επιπλέον απόδοση που μπορεί να έχει κάποιος στην ενεργειακή του εγκατάσταση αγγίζει το 50%!  Θεωρητικά έχουμε μια διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση σε σχέση με Φωτοβολταϊκά σταθερών βάσεων αντίστοιχης ισχύος ! 

Στο σημείο αυτό πρέπει να σας επισημάνουμε ότι η DEGER διαθέτει έτοιμες βάσεις Ιχνηλάτησης ειδικά σχεδιασμένες έτσι ώστε να αξιοποιούν τα Φωτοβολταϊκά πάνελ διπλής όψεως bifacial, και τα πολλά οφέλη που έχει αυτή η νέα τεχνολογία.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται ότι ο μονοαξονικός μας Ιχνηλάτης S100-Single Row  εναρμονίζεται άψογα με τη τεχνολογία bifacial, διαθέτωντας έναν ειδικό σχεδιασμό που επιτρέπει την απρόσκοπτη χρήση των πάνελ διπλής όψεως.

Deger Bifacial Panel

Πρόσφατα, στην 12η έκθεση Αgrothessaly, δώσαμε το παρόν ως DEGERhellas και παρουσιάσαμε σε συνεργασία με την Enersys και τον ηλεκτρολόγο μηχανικό κ. Κωνσταντίνο Συλαίο το νέο  μας Ιχνηλάτη DEGER S100 Single Row (βλ. φωτό). Ο τράκερ μας έλαμψε  με τη φυσική παρουσία τoυ, έχοντας τοποθετημένα πάνω του τα καινούργια φωτοβολταϊκά πάνελ τύπου Bifacial της LG (δείτε ΕΔΩ περισσότερα για το γεγονός). Στο άμεσο μέλλον, ο tracker  S100 SR αναμένεται να αποτελέσει την διάδοχη κατάσταση  στις ενεργειακές εγκαταστάσεις σταθερών Φωτοβολταϊκών βάσεων. 

Ενημερωτικά, το βελγικό ερευνητικό ίδρυμα IMEC, σε συνεργασία με Φλαμανδούς μηχανικούς ετοιμάζει ένα σημαντικό εργαλείο μετρήσεων, το οποίο θα υπολογίζει επακριβώς τις επιπλέον αποδόσεις που προσφέρει η νέα τεχνολογία των πάνελ διπλής όψεως. Με την ολοκλήρωση της έρευνας των Βέλγων επιστημόνων, ο επενδυτής στον τομέα των Φωτοβολταϊκών θα έχει στο πλευρό του έναν σημαντικό αρωγό με τον οποίο θα μπορεί να υπολογίζει επακριβώς πόση επιπλέον ενέργεια θα μπορεί να παράγει όταν επενδύσει στον νέο τύπο ΦΒ πάνελ.

Για το τέλος αφήσαμε ένα σύντομο επεξηγηματικό βίντεο, με το οποίο ο Ευρωπαϊκός κατασκευαστής Φβ πάνελ SoliTek μας παρουσίαζει  τα οφέλη μιας επένδυσης σε τύπο πάνελ bifacial, τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας αυτής, όπως  και τα ενεργειακά κέρδη που αποκομίζονται, ιδιαιτέρως δε, όταν συνδυάζεται με τη τεχνολογία ηλιακής Ιχνηλάτησης.

Scroll to Top