Ο δρόμος προς το ιδανικό net – metering και πως θα το επιτύχετε με τη καθοριστική συμβολή της DEGER

Deger Hellas

Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε όλο ένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως η ηλιακή, με στόχο να απεμπλακούν μερικώς ή ολικώς από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και τους υπέρογκους, πολλές φορές, λογαριασμούς. Είτε πρόκειται για επαγγελματίες που στοχεύουν να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερα απαιτητικές ανάγκες της κτιριακής εγκατάστασης της επιχείρησής τους, είτε για απλούς καταναλωτές που στοχεύουν στην οικιακή αυτονομία, ο στόχος είναι ένας και κοινός για όλους : Η ενεργειακή αυτονόμηση στο μέγιστο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί και στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος .

ενεργειακός συμψηφισμός (net metering) μεταξύ της παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας  είναι μια διαδικασία που συντελεί στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής αυτονομίας, αλλά και στην εξοικονόμηση κάποιου ποσού στο τέλος της χρονικής περιόδου του ενός έτους.

Το Νet Μetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα. Ο όρος “net” προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μία ορισμένη χρονική περίοδο. Η περίοδος αυτή είναι συνήθως ο κάθε κύκλος καταμέτρησης και τιμολόγησης της καταναλισκόμενης ενέργειας. Αν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, αυτή συνήθως δεν χάνεται για τον καταναλωτή αλλά συμψηφίζεται για μια ορισμένη χρονική περίοδο οπότε και γίνεται η τελική εκκαθάριση. (πηγή : photovoltaic.gr)

Ιχνηλάτης 5000ΝΤ Μαρόκο

(φωτό) Εγκατάσταση Ιχνηλάτη 5000 ΝΤ της Deger , απορροφώντας την πλούσια ηλιακή ακτινοβολία στο Πανεπιστήμιο του Ραμπάτ στο Μαρόκο

Το σχετικό νομοτεχνικό του πλαίσιο έχει καθοριστεί επακριβώς με την από 30/12/2014  με αρ. πρωτ. ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 24461 απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κατ ‘ εφαρμογή του άρθρου 14Α του ν.3468/2006.

Νέα Υπουργική Απόφαση

Download FEK-1547B_NM_May2017.pdf

Στις 5/5/2017  το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επέτρεψε τελικά τη χρήση Ιχνηλατών στις φωτοβολταϊκες εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στον ενεργειακό συμψηφισμό. Με αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη διορθώθηκε μια παράλειψη του παρελθόντος και τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για μια ολοκληρωμένη ενεργειακή λύση που επιτρέπει την ιδανική εφαρμογή του net – metering.

Deger 3000 HD Εργοστάσιο διαχείρισης λυμάτων στην Ελβετία

(φωτό) Εργοστάσιο διαχείρισης λυμάτων  στο Μπίρσφελντεν της Ελβετίας λειτουργεί με Ιχνηλάτες DEGER 3000 HD των 12 πάνελ έκαστος.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες αυτές συνθήκες, οι ιχνηλάτες της DEGER έρχονται για να καλύψουν το κενό στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας με μια τεχνικώς άρτια πρόταση που περιλαμβάνει υψηλές απόδοσεις κατά την διάρκεια ολόκληρης της ημέρας. Από την ίδρυση της, η DEGER παραμένει ο πρωτοπόρος στην απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας μέσω της τεχνολογίας του αισθητήρα ΜLD. Τοποθέτημενος στα διαξονικά και μονοαξονικά συστήματα ιχνηλάτησης, ο αισθητήρας της DEGER εγγυάται την συνεχή περιστροφή των φωτοβολταϊκών πάνελ προς το πιο φωτεινό και ταυτόχρονα πιο πλούσιο ενεργειακά σημείο του ουρανού . Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η αύξηση της απόδοσης έως και 45% σε σχέση με τις  φωτοβολταϊκες εγκαταστάσεις σταθερών βάσεων.

Το προφίλ των συστημάτων ιχνηλάτησης της DEGER  είναι ιδανικό για τις εγκαταστάσεις στις εμπορικές επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές κατοικίες για έναν ακόμη σημαντικό λόγο,πέραν των αυξημένων αποδόσεων. Η καμπύλη της παραγωγής του ρεύματος είναι σταθερή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας χωρίς να παρατηρούνται μεγάλες αυξομείωσεις από το πρωί ως το μεσημέρι, όπως παρατηρείται στα φωτοβολταϊκα πάνελ που δεν ακολουθούν τη πορεία του ηλίου. Η σταθερότητα στην ενεργειακή παραγωγή   επιτρέπει τη ταυτόχρονη κατανάλωση του ρεύματος που παράγεται, χωρίς μεγάλη ή και καθόλου χρήση των συστημάτων ενεργειακής αποθήκευσης . Χρησιμοποιώντας τους Ιχνηλάτες της DEGER αυξάνεται επίσης η διάρκεια ζωής των μπαταριών,αφού δεν παρατηρούνται μεγάλες αυξομειώσεις στη λειτουργία τους, μειώνεται το κόστος συντήρησής τους και έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατόν απόδοση στο χαμηλότερο κόστος.

Deger Germany Herrenberg

 (φωτό)  εντυπωσιακή αυτόνομη εγκατάσταση  10 Kwp σε εταιρικό κτίριο στη Γερμανία – συνταιριάζοντας αρμονικά με το εξωτερικό περιβάλλον

Στη Γερμανία πλέον ,συντελείται μια ενεργειακή “άνοιξη” στον τομέα της ενεργειακής αυτονόμησης των νοικοκυριών, αλλά και αρκετών επιχειρήσεων. Οι Γερμανοί καταναλωτές επιλέγουν τα κατάλληλα συστήματα για παραγωγή ενέργειας στο οικιακό ή επαγγελματικό τους περιβάλλον σε συνδυασμό με αυτά της ενεργειακής αποθήκευσης – μπαταρίες. Οι “έξυπνες” ενεργειακές εγκαταστάσεις που τοποθετούνται στη χώρα αυτή του Ευρωπαϊκού Βορρά καλύπτουν πολλές φορές έως το 80% των ημερήσιων αναγκών για ηλεκτρική ενέργεια ή και λίγο ακόμα περισσότερο, αναλόγως την εφαρμογή  και την εκάστοτε ζήτηση.

Για παράδειγμα μια ενεργειακή εγκατάσταση στη πόλη Χόρμπ της Γερμανίας καλύπτει κατά 85,5% των αναγκών στη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από μια οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτροδότησης του χώρου εργασίας και της φόρτισης κάποιων ηλεκτρικών οχημάτων. Η ενεργειακή παραγωγή που επιτυγχάνουν οι Ιχνηλάτες της DEGER όχι μόνο καλύπτουν τις ανάγκες της ζήτησης, αλλά και τις ξεπερνούν για 280 ημέρες τον χρόνο. Μόνο κατά τους μήνες του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου που δεν επαρκεί  το φως του ηλίου, καλύπτονται οι ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα από τον δημόσιο πάροχο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο κτίριο και το γραφείο είναι πλήρως αυτοεξυπηρετούμενα.

 (φωτό) Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ΒΜW φορτίζεται σε αυτόνομο ενεργειακά κλειστό χώρο στάθμευσης , αντλώντας ηλιακή ενέργεια μέσω Ιχνηλάτη της DEGER

Στην Ελλάδα μπορεί να βρισκόμαστε αρκετά πίσω όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που χρησιμοποιεί συστήματα ενεργειακής αυτονόμησης, τα μηνύματα όμως είναι πιο ευοίωνα από ποτέ . Το πρόσφατο ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο  και οι πολύ υψηλές  δυνατότητες της ηλιόλουστης  χώρας μας στη παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, παρέχουν πλέον τα κατάλληλα εφόδια σε κάποιον που θέλει να ηλεκτροδοτήσει την επιχείρησή του με ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα αποδίδουν ικανοποιητικά κατά την διάρκεια ολόκληρης της ημέρας. Επίσης κάποιος που σκέφτεται μια επένδυση για αυτονομία  στο οικιακό του περιβάλλον μπορεί να υπολογίζει στην απόσβεση σε βάθος χρόνου και σε σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Η DEGERHellas θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας για να παρέχει νέες προτάσεις και λύσεις  έχοντας ως σκοπό την τοποθέτηση των κατάλληλων συστημάτων που θα εξασφαλίσουν τη μέγιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σας και έναν θετικό απολογισμό στον ενεργειακό συμψηφισμό κάθε έτους.

O πλήρης οδηγός της ΗELAPCO για το net-metering

Σχετικά άρθρα: Οδηγός για Net Metering

Scroll to Top