ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣEΩΝ : S100-SR και bifacial πάνελ δίνουν πνοή σε ΦΒ πάρκο 100kW σταθερών βάσεων στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας

Degerhellas Αναβάθμιση Σπερχειάδα Φθιώτιδας

Η σαφής προτίμηση των ενεργειακών επενδυτών στα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία MLD συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. H ενεργειακή εγκατάσταση στη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, συνολικής  Ισχύος 100 kWp,  αναμένεται να αποδώσει στην ιδιοκτήτρια κα. Παρασκευή Κόγια  σημαντικά ενεργειακά οφέλη και απόσβεση της επένδυσης σε σύντομο χρονικό διάστημα, συγκριτικά με το αν παρέμενε καθηλωμένο στα Φωτοβολταϊκα σταθερών βάσεων.

Έως και 30% επιπλέον απόδοση μπορεί να αποφέρει η μονοαξονική ηλιακή Ιχνηλάτηση της DEGER, ενώ ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις υπολογίζεται να αποφέρει και η χρήση των  συνολικά 272 Κινεζικής προελεύσεως, 72 cells -370 Wp, bifacial  φωτοβολταϊκά πάνελ.

Oι 4 από τους 5 συνολικά Ιχνηλάτες S100-SR που χρησιμοποιήθηκαν είναι διαστάσεων 56 μέτρων, ενώ ο 5ος είναι 48 μέτρων. Αντίστοιχως τα  bifacial (διπλής όψεως) πάνελ  έχουν τοποθετηθεί οριζοντίως σε δύο στήλες, δηλαδή έχουμε για κάθε δύο μέτρα διάταξης δύο πάνελ, ένα ΦΒ πάνελ ανά στήλη. Κατ’ επέκταση, οι 4 Ιχνηλάτες 56 μέτρων φέρουν ισάριθμα πάνελ, αντιστοίχως και ο 5ος Ιχνηλάτης που φέρει 48 πάνελ.

Degerhellas Αναβάθμιση Σπερχειάδα Φθιώτιδας S100-SR Bifacial
Degerhellas Αναβάθμιση Σπερχειάδα Φθιώτιδας S100-SR Bifacial

 (φωτό) : Η συγκεκριμένη διάταξη των βάσεων και τοποθέτηση των πάνελ έχει σχεδιαστεί με τρόπο που σχεδόν μηδενίζει την απώλεια ενέργειας από τις φωτοσκιάσεις στον χώρο. Όμως, έχει το μειονέκτημα της χρονοβόρας διαδικασίας χωροθέτησης – τοποθέτησης όπως και του σημαντικά υψηλότερου κόστους σε σχέση με τις εναλλακτικές επιλογές. Οι παράμετροι αυτοί θα  πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν  πριν γίνει η τελική επιλογή της μεθόδου εγκατάστασης.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι οι μονοαξονικές βάσεις S100 έχουν σχεδιαστεί με ειδικό τρόπο για  απρόσκοπτη χρήση των bifacial Φωτοβολταϊκών πάνελ. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής  από 3  διαφορετικές επιλογές τοποθέτησης των πάνελ, αναλόγως τον τύπο και τις διαστάσεις τους, (60 ή 72 cells, καθέτως ή οριζοντίως). Τα 3 διαθέσιμα σχέδια που διαθέτουμε προσαρμόζονται με ιδανικό τρόπο στο γήπεδο, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες φωτοσκιάσεις και να επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό ενεργειακό αποτέλεσμα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι και η 4η επιλογή του πιο απλού τρόπου εγκατάστασης και τοποθέτησης πάνελ “κομμάτι-κομμάτι”, κάτι που προτιμάται από μια μερίδα ενεργειακών εγκαταστατών λόγω της αμεσότητας και απλότητας που προσφέρει. Η μέθοδος αυτή απαλλάσσει τους εγκαταστάτες από τις δυσκολίες της εφαρμογής των χωροταξικών παραμετροποιήσεων στην εγκατάσταση. Παράλληλα, αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή για κάποιον που θέλει να δουλέψει  η νέα του ενεργειακή εγκατάσταση το συντομότερο δυνατόν στο χαμηλότερο κόστος.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα βέβαια για το μέγεθος των συγκριτικών διαφορών στις αποδόσεις που θα προκύψουν αυτής της μεθόδου εγκατάστασης σε σχέση με τις εγκαταστάσεις ειδικής σχεδίασης. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν μετρήσιμα στατιστικά δεδομένα για επαρκές χρονικό διάστημα, μιας και αναφερόμαστε σε καινούριες τεχνολογίες. Τυχόν μεγάλες διαφορές  ίσως να μην καθιστούν επενδυτικά συμφέρουσα αυτή την επιλογή σε βάθος χρόνου.

Αναβάθμιση S100-SR Bifacial Enersys

Τη νέα εγκατάσταση – αναβάθμιση στον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία η εταιρία του κύριου συνεργάτη μας στην ευρύτερη περιοχή , Enersys, του κ. Κωνσταντίνου Συλαίου και των συνεργατών του.

Degerhellas Αναβάθμιση Σπερχειάδα Φθιώτιδας S100-SR Bifacial
Degerhellas Αναβάθμιση Σπερχειάδα Φθιώτιδας S100-SR Bifacial
Scroll to Top