Τα φωτοβολταϊκά επανέκαμψαν μέσα στο 2019: Στατιστική ανάλυση της Ελληνικής αγοράς

Ανακοινώθηκαν από τον ΣΕΦ τα επίσημα στατιστικά της Ελληνικής αγοράς Φωτοβολταϊκών για το έτος 2019, με τα νούμερα να αποτυπώνουν ότι ήταν μια καλή χρονιά για τον ΦΒ κλάδο συνολικά.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών η τάση είναι ο κλάδος να επανέλθει σύντομα σε μεγέθη της τάξης των εκατοντάδων μεγαβάτ ετησίως. Το 2019, η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής παρουσίασε μια αύξηση 3,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παραμένοντας όμως σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του δυναμικού της χώρας. Για ακόμη μια χρονιά, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν περίπου το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση διεθνώς (μετά από Ονδούρα, Ιταλία και Γερμανία) σε ό,τι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

στατιστικά Ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών για το 2019:

στατιστικά 2019

ελληνική αγορα φωτοβολταϊκών

νέες εγκαταστάσεις 2019

Πιο αναλυτικά, οι νέες εγκαταστάσεις το 2019 έχουν ως εξής (ανά κατηγορία τάσης σύνδεσης):

νέες εγκαταστάσεις (2)

Σε ότι αφορά ειδικότερα στα συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, η εξέλιξή τους έχει ως εξής:

αυτοπαραγωγή

ενεργειακή απόδοση ΦΒ
Παρατηρούμε εδώ ότι σε σχέση με το περασμένο έτος, καταγράφεται συνολική αύξηση των ενεργειακών αποδόσεων κατά 1,8 % όσον αφορά τη μέση τιμή kWh/kWp. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αντίστοιχη αύξηση που καταγράφηκε στα στατιστικά ενεργειακής παραγωγής των συστημάτων ηλιακής Ιχνηλάτησης DEGER ανήλθε περίπου στο 3%.

ενεργειακή απόδοση ΦΒ (2)

Το 2019, η αγορά φωτοβολταϊκών συντήρησε 9.000 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης (άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες), παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2018 (3.780 θέσεις απασχόλησης αντιστοίχως) .

Ολόκληρη τη στατιστική ανάλυση για τον κλάδο των ΦΒ που περιλαμβάνει επίσης τα περιβαλλοντικά στοιχεία για τη δέσμευση γης, τη κατανάλωση νερού και την αποσόβηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μπορείτε να διαβάσετε στην Ιστοσελίδα της Helapco .

Όσον αφορά το έτος που διανύουμε, οι καταστάσεις και τα γεγονότα που προκύπτουν ξαφνικά λόγω του Κορονοϊού, οδηγούν σε λήψη έκτακτων.μέτρων τους κρατικούς φορείς των περισσοτέρων κρατών. Η επίδραση των μέτρων αυτών (π.χ στον τομέα των μεταφορών και των εισαγωγών) και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις τους στον ενεργειακό κλάδο, αναμένεται να διερευνηθούν πλήρως όταν επανέλθει η κοινωνία και η οικονομία σε φυσιολογικούς ρυθμούς . Κατά τη περίοδο μιας τόσο μεγάλης αναστάτωσης, είναι αδύνατον σχεδόν για τις περισσότερες ενεργειακές εταιρίες η λειτουργικότητα της παραγωγής και της εξυπηρέτησης των πελατών να διατηρηθεί στο ακέραιο, όπως ακριβώς ήταν προ πανδημίας.

Τέλος θέλουμε να τονίσουμε ότι μέσω της συμμετοχής μας στο ΣΕΦ (www.helapco.gr) προσπαθούμε να περιγράφουμε έγκαιρα τις ανησυχίες της Ελληνικής Αγοράς ΦΒ συστημάτων και ενυπόγραφα να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνει κατανοητό ότι και ο δικός μας κλάδος δοκιμάζεται σκληρά το 2020. Κατ’ αυτό τον τρόπο, γνωστοποιούμε με κάθε δυνατό μέσο, ότι πρέπει να τύχουν της κατάλληλης προσοχής – υποστήριξης οι επενδυτές, καθώς και οι εγκαταστάτες από τους εμπλεκόμενους φορείς και τη πολιτεία.

Scroll to Top